bio-forum.pl

Czarka szkarłatna

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. Czarka szkarłatna

Mam dylemat. Znalazłem czarki, co do których skłaniał bym się że są cz. szkarłtne bo:

brzeg miseczek jest jakby z "kołnieżykiem", bo połowa zarodników wygląda jak u szkarłatnej,

ale włoski są poskręcane, i część zarodników ma na szczytach "wgniecenia". Poniżej zdjęcia. Preparat w KOH.

(wypowiedź edytowana przez piotrekchacha 05. maja. 2008)

od maj.2006

2. Czarka szkarłatna

Dodam jeszcze kiełkujący zarodnik:

od maj.2006

3. Czarka szkarłatna

od maj.2006

4. Czarka szkarłatna

Zarodniki i konidia w Czerwieni Kongo

od lip.2004

5. Czarka szkarłatna

Wg mnie na 99, 99% cz. austriacka

1. Na foto 4 te wgłębienia na końcach zarodników

2. Na foto 6 i 7 konidia (zarodniki wtórne)

3. Poskręcane włoski (chociaż tą cechę ja uważam jako drugorzędną)

od maj.2003

6. Czarka szkarłatna
9.maj.08 13:46
Anna Kujawa "AniaK"

na 100% austriacka

od maj.2006

7. Czarka szkarłatna

Dziękuję za pomoc.

Mam jeszcze pytanie, jak w takim razie wyglądają konidia czarki szkarłatnej?

od maj.2003

8. Czarka szkarłatna
9.maj.08 17:24
Anna Kujawa "AniaK"

Węższe, z dwoma kropelkami i konidiofory tworzą się tylko na jednym biegunie zarodników workowych.

gbif-mycology.de

od lip.2004

9. Czarka szkarłatna

Proszę mnie poprawic, jeżeli się mylę, bo chyba w swojej wypowiedzi wprowadziłem w błąd???!!!

Na foto 6 i 7 chodziło mi o konidiofory, a nie o konidia:-)

Szczerze powiem, że tak na pewno nie udało mi się znaleźc (rozpoznac) konidium - wolnego zarodnika wtórnego pod mikroskopem (bardzo kiepskim).

Przypuszczam???, że na foto 8 (ostatnim) w samym środku - i nie tylko - są właśnie typowe typowe konidia cz. austriackiej???

Aniu, wszelkie znalezione wysuszone "skrawki" pojadą do Ciebie po niedzieli - nie było mnie w kraju ponad 2 tygodnie.

Obawiam się jednak, że raczej ciężko (ze względu na mijający czas) będzie mi znaleźc jutro żywy "skrawek".

od maj.2006

10. Czarka szkarłatna

Dziękuję za pomoc. Zauważyłem też że dobrą cechą jest wielkość konidiów, u czarki szkarłatnej są 2-3 razy mniejsze niż u cz. austriackiej.

Konidia czarki austriackiej - 12-16x4, 5-5, 5 um

Konidia czarki szkarłatnej - 4-4, 5x2, 2-2, 7 um

od maj.2003

11. Czarka szkarłatna
11.maj.08 19:34
Anna Kujawa "AniaK"
czarka

Tak, na 6 i 7 to konidiofory.

Na 8 w czerwonych ramkach - konidia - bardzo typowe dla czarki austriackiej. Wykluczające inne gatunki czarek.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji