bio-forum.pl

Magnolia, problem z kwitnięciem

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2007

1. Magnolia, problem z kwitnięciem
28.kwi.08 11:34
Laczu
1

Witam. Mam w ogrodzie posadzone dwie magnolie, nie wiem jakie to odmiany, wiem jedynie ze jedna jest czerwona a druga biała.

Biała ładnie kwitnie a czerwona ma tylko małe listki.

Roślinki mają po 2 lata i sa hodowane tak samo. Dołanczam zdjecia

2

\

Nie wiem czy były nawożone czy nie bo do tej pory sie nimi nie interesowalem.

Jakby sie ktos orientował dlaczego magnolia kwitnąc nie chce to bylbym wdzieczny gdyby ktos opisał mi ten powód i powiedział jak temu zapobiec.

Magnolie stoja w miejscu w ktorym praktycznie cały dzien jest słonce

od lis.2006

2. Magnolia, problem z kwitnięciem

Nie wszystkie magnolie kwitną w jednym terminie. Jedne zakwitają nim wypuszczą liście inne najpierw rozwijają listki a później kwitną. Nie wszystkie też kwitną w drugim roku. Trzeba cierpliwie poczekać.

od kwi.2007

3. Magnolia, problem z kwitnięciem
28.kwi.08 18:12
Laczu

dziekuje!!;) jak zawsze moglem liczyc na szybka odpowiedz :) gdyby nie to forum to bym sobie nie dał rady z niektorymi roslinami..

jeszcze jedno, czy magnolie trzeba nawozic? jesli tak to czym

(wypowiedź edytowana przez laczu 28. kwietnia. 2008)

od lis.2006

4. Magnolia, problem z kwitnięciem

Do magnolii są specjalne nawozy bez wapna i z niewielką ilością azotu.

od lis.2007

5. Magnolia, problem z kwitnięciem

A ja swoje magnolie (8-letnia fioletowa i 3-letnia biała) nawożę 2 razy: wczesną wiosną i wczesnym latem nawozem do roślin, które potrzebują ziemi zakwaszonej. Raz w sezonie kupuję żelazo w płynie, którym nawożę dolistnie. Moje drzewka mają soczyste zielone liście i każdej wiosny pięknie kwitną.

od mar.2007

6. Magnolia, problem z kwitnięciem

moja różowa właśnie też nie kwitnie a ma na pewno juz z 5 lat

od lip.2010

7. Magnolia, problem z kwitnięciem

Magnolie wyhodowane z nasion kwitną dopiero po 10 latach, szczepione zakwitają zdecydowanie wcześniej do 3 lat. Inną przyczyną mogą być zmrożone pączki.

Pozdrawiam

Wojtek

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji