bio-forum.pl

Kosmaty mech

bez logowania - można przeglądać
mszaki

od kwi.2006

1. Kosmaty mech
1
2
3

Jaki to mech daje takie efekty? Na szczytach wytworzył kosmki, cała poducha mchu jest "włochata". Pierwszy raz widzę taki efekt.

od kwi.2006

2. Kosmaty mech

Poszukiwałem w internecie, odpowiednikiem byłaby strzechwa darniowa. Czy jakieś szczegóły na temat tego mchu ktoś posiada?

od kwi.2006

3. Kosmaty mech
4

Jeszcze zbliżenie, może będzie przydatne. Dodam, że mech rósł na ziemi w postaci rozległej darni.

od lip.2005

4. Kosmaty mech

Te białe włoski to na pewno hialinowe (bezbarwne) kończyki na listkach. Zdjęcia przedstawiają chyba mech w stanie lekko przesuszonym, stąd listki są stulone i trudno powiedzieć coś o ich kształcie. Wygląda podobnie jak krętoząb Trematodon ambiguus, którego jednak w naturze nie widziałem, a jak podają źródła, w Polsce jest raczej rzadki.

od kwi.2006

5. Kosmaty mech
1
2
3

Włodku, czy poniższe zdjęcia potwierdzają ten gatunek?

od lip.2005

6. Kosmaty mech

Niestety nie. Kretoząb ma inne puszki. Gatunki z rodzaju Tortula, które miewają długie bezbarwne kończyki, też raczej nie wchodzą w rachubę, bo ich puszki są węższe i dłuższe. Teraz jeż nic nie wiem i na tym moja wiedza się kończy. Może ktoś inny rozpozna własciwy gatunek?

od sty.2007

7. Kosmaty mech

Grimmia, wydaje mi się że G. pulvinata

od kwi.2006

8. Kosmaty mech

Jeszcze jedno pytanie, czy nazwa tożsama jest z strzechwą bezząb łac. Grimmia caespiticia?

od sty.2007

9. Kosmaty mech

nie, to inne gatunki. Obecnie też inne rodzaje. Dawniejszy rodzaj Grimmia został rozbity i teraz Grimmia pulvinata nazywa się Dryptodon pulvinatus, a Grimmia caespitica - Orthogrimmia caespitica

Tak naprawdę to ja znam tylko G. pulvinata;- ( ona ma tak charakterystycznie podwinięte sety jakby chciała schować puszki w darni, na Twoich zdjęciach wygląda to podobnie ale nie jestem w 100% pewna, po puszkach jednak wyraźnie widać, że to jakaś Grimmia (w starym ujęciu)

Nowe nazwy w. g. Ochyra R., Żarnowiec J., Bednarek-Ochyra H. 2003. Census catalogue of polish mosses. Polish Academy of Sciences, Institute of Botany, Kraków.

od kwi.2006

10. Kosmaty mech

Dzięki

od wrz.2007

11. Kosmaty mech

A czy to nie jest przypadkiem Rhacomitrium lanuginosum?

od gru.2006

od kwi.2006

13. Kosmaty mech

Dziękuję Jarku. Wszystko się zgadza.

od gru.2006

14. Kosmaty mech
19.cze.13 15:17
Jaroslaw Makowski "maj"

Gdy jest dobra jakość zdjęć, to jest czasami łatwiej. Próbowałem też tego rozpoznać

[bf#167572]

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji