Dzień dobry.
Postanowiłem sobie uzupełnić wiedzę z grup, które gdzieś mi umknęły za młodu.
Padło, między innymi, na mszaki, ale już widzę, że to nie przelewki.
Pytanie, które mnie skłoniło do wpisu, to:
który z bezlistów mi się trafił (mam nadzieję, że udało mi się dołączyć zdjęcie), bo szczerze mówiąc uznałbym, że poszczególne osobniki reprezentują oba gatunki (o których wiem).
Siedlisko, to prosty las iglasty (u leśników: sosna 10, miejscami brzoza i dąb),
natomiast stanowisko: pod zieloną masą skrywa prawdopodobnie kłodę drewna.
Proszę o Państwa sugestie.
A przy okazji proszę o jedną informację ogólną.
Czy mszaki mają odpowiednik okresu kwitnienia?
Optymalny okres dla oznaczania?
Przyznam, że dostępna mi literatura konsekwentnie przemilcza ten aspekt.
Czy sporofit i puszki są wytwarzane w jakim konkretnym okresie roku, miesiącu, czy są wytwarzane sekwencyjnie przez cały rok?
Przyznam, że z dotychczasowych obserwacji nie umiem wyciągnąć wiążących wniosków.
Co do tworzenia sporofitów, to oczywiście zależy od gatunku i warunków, przeważnie można trafić przez cały rok, ale tak statystycznie, to zimy tego typu co teraz mamy, przedwiośnie i wczesna wiosną bywają najlepszą porą dla wielu gatunków.
W istocie mchy to nie przelewki. Wiem coś o tym. Często bez dobrej lupy oraz mikroskopu ani rusz. Tutaj sądząc po liściach mamy do czynienia z widłozębem - Dicranum. Jeśli masz taką możliwość to wypreparuj jedną łodyżkę z sprogonem i zrób jej największe możliwe makro i dodaj tutaj. Wtedy powalczymy.
Gratuluję znaleziska. Mimo ze dość dużo czasu poświęcilem mszakom, to nie udało mi się jeszcze Buxbaumii spotkać. Z opisów w literaturze, jeśli dobrze sobie to przedstawiam, wszystke mchy z lewei i prawej strony to Buxbaumia aphylla (te z lewej strony młodsze osobniki, dlatego jeszcze bardziej zielone i rosnące bardziej pionowo). Z tego co widać, jak dla mnie decydujace jest tutaj widoczne, zgrubiałe obrzeżenie puszek. W tym stanie rozwoju B. viridis takiego nie posiada. Z mchów towarzyszących B. aphylla, Dicranella heteromalla jest wymieniona m. innymi mchami. A w jakim to rejonie Polski?
Troszkę na północ od linii Konin-Koło. ATPOL: DD10.
Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia.