Wiem że nie na temat, ale chcę się podzielić zdjęciami z oryginalnych osik z wysepki wśród olsów, osiki na terenie podmokłym rosną proste, strzeliste, a na suchym wzniesieniu o powierzchni około 1 hektara zrobiłem parę zdjęć fantazyjnych osik
Moim zdaniem wszystkie zdjęcia dotyczą dęba prawdopodobnie szypułkowego. Na zdjęciu 20250329_120946 widać tak zwane "wilki" czyli pędy wyrastające z pączków "śpiących", które pojawiają się na głównych pniach i grubych konarach. W życiu nie spotkałem się z takim zjawiskiem u osiki. Ponadto wszędzie pod obfotografowanymi drzewami widać bardzo dużo liści dębowych. W zasadzie one dominują
Może i tak, dzięki za uwagę, rzeczywiście występują tam pojedyncze dęby, tym bardziej że mam tam stanowisko chlorówki drobnej, nie zwróciłem uwagi na liście zaabsorbowany pniami
Ale zdjęcia superowe. Ciekawa może być geneza powstania takich pokręconych drzew.
Na pewno ciekawa, ja nie mam pojęcia dlaczego na tak małym kawałku rośną tak interesujące drzewa, mam tylko to szczęście że mogę je czasami zobaczyć, pozdrawiam
W istocie to dęby szypułkowe - Quercus robur.
Na starych mapach które widziałem te okolice są praktycznie niezalesione, wyrośnięte dęby na tej wysepce to jedne z najstarszych w pobliżu, musiały tam pewnie jeszcze niedawno istnieć Festuco-Brometea i Potentillo albae-Quercion petraeae, bo na tej wyspie do tej pory rośnie Iris aphylla choć chyba marnie w porównaniu do okazów jakie widziałem koło Łęcznej, a także Primula veris, Peucedanum cervaria, Potentilla alba, Stachys recta (Ma gdzieś tam rosnąć podobno wisienka stepowa, powojnik prosty). Trochę szkoda że miejsce to zarasta, raczej nikt tam nie będzie kosił, grabił czy wycinał młodych drzewek bo bardzo ciężko się tam dostać, zwłaszcza bez kaloszy. W ostatnich latach koszą i wycinają tylko w miejscu gdzie rośnie języczka syberyjska, kilkaset metrów na południe.
Także być może te kształty dębów to wynik jakiejś presji zwierząt które niegdyś intensywniej tam żerowały?
Ta presja zwierząt hodowlanych bardzo prawdopodobna, tym bardziej, że poskręcane w różnych kierunkach