bio-forum.pl

24.12.01 Oborniki Śląskie - Trzebnica szlak niebieski

bez logowania - można przeglądać

od kwi.2001

1. 24.12.01 Oborniki Śląskie - Trzebnica szlak niebieski
14.mar.25 21:03
Marek Snowarski "admin"

W niedzielę, 1. 12, znowu Oborniki Śląskie - Trzebnica, tym razem szlakiem niebieskim, z dodatkami wyszło 26km i ok. 300m łącznie podejścia.

090035

Na początku trochę pokręciłem się po Obornikach. Sporo zabytkowych willi z początku XX w., kiedy to miejscowość była modnym, podwrocławskim kurortem.

Z ciekawostek, przed Kuraszkowem ktoś, lat temu pewnie ze 20, wymyślił sobie szpaler na granicy działki, wśród pól, wg mapy wcześniej był tam sad.

Teraz jest szpaler cedrów! - szyszkują, więc nie mają się najgorzej.

W Kuraszkowie element nostalgiczno-liryczny. Na samym początku I klasy liceum mieliśmy organizowany przez szkołę wyjazd integracyjny (było coś takiego i na początku 80tych) z noclegiem w Kuraszkowie. Nie byłem w tej miejscowości od tego czasu. Przeszedłem przez posesję, cud!, 40 lat minęło a dworek stoi i nadal jest w nim schronisko młodzieżowe.

To jedyna trasa, oczywiście poza Ślężą (gdzie turystów tłumy), przez całą zimę, gdzie minąłem się z turystą pieszym. Spotyka się czasem lokalnych fitnesowych biegaczy i rowerzystów.

W samej Trzebnicy dołożyłem kilometrów obchodząc tzw. kocią ścieżkę. Barszcz z uszkami w Hotelu Trzebnica, jestem fanem barszczu, i na pociąg do Wrocławia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji