Poniedziałek, wigilia Wigilii, 21km, 3: 40h, 5. 7km/h - powtórka odcinka Bielany Wr. - Smolec z żółtego szlaku dookoła Wrocławia sprzed tygodnia: [bf#1643320] plus nieco kręcenia się po Smolcu.
Za pierwszym razem były 3 słabe elementy: niebezpieczne dojście i przejście nad A4 (Małuszów-Pietrzykowice, na mapie 2.): ponad 1km bardzo ruchliwą drogą praktycznie bez pobocza, ze ślimakami do A4 bez przejść dla pieszych; spociłem się z emocji, mimo że były 2°C.
Poza tym szlak prowadził przez zaorana lub w części zarośniętą krzakami drogę przez pole (na mapie 1.).
Nieciekawe jest też 2km wśród łanów wielohektarowych hal magazynowych, gdy można nieco przyjemniej przez Bielany. W kolażu - taka tłusta ziemia poszła pod magazyny. Góra Ślęża jest lepiej lub gorzej widoczna z każdego nieco wyniosłego miejsca wokół Wrocławia; górna połowa, jak widać, nieco zimowa. No i dworzec w Smolcu - mają dobrą poczekalnię dworcową, tylko z mylącym zegarem.
Opracowałem lepszy wariant. Układałem w głowie mejl do PTTK, gdy w drodze okazało się, że ktoś zadziałał, chyba niedawno, a ja miałem starą mapę. Niebezpieczny odcinek został zmieniony na taki jak mój plan przez Biskupice, za nimi przechodzi się nad A4 przez prawie nieużywany wiadukt, reszta trasy po staremu. W moim wariancie pomijając na dojściu Jaszkotle jest bezpieczniej i ciekawiej - jako bonusy:
- Biskupice Podgórne - pałac z ciekawym, choć zaniedbanym parkiem, obecnie jest tam noclegownia pracowników z zagranicy, takie klimaty jakby indyjsko-pakistańskie - jako że to wigilia Wigilii przy ulicy Biskupic było trochę takich jakby hindusko-chrześcijańskich (fiolety-róże kisielowe) flag - taki folklor - po drodze tu i w pobliskich miejscowościach trochę śniadych ludzi - zapewne pracujących po halach i halowych fabrykach w tej okolicy, a noclegujących w okolicy,
- bycza stacja radarowa na pagórku za Baranowicami przy skręcie na Smolec - ulica nomen omen Radarowa,
- nieco dalej świetna panorama Wrocławia na odcinku szosy (z chodnikiem) przed Smolcem (na mapie 3. i na dole kolażu).