Czy na podstawie tych zdjęć można określić gatunek. Murawa kserotermiczna, wzgórze wapienne, okolice Częstochowy. Moje podejrzenie to Orobanche elatior, (ale za czerwona łodyga) lub Orobanche centaurina (bardziej mi pasuje). Zdjęcia wykonane 1. 06. 2022 r.
Czy w pobliżu występował chaber driakiewnik?
A może to Orobanche lutea? Widać lucerny
Nudziło mi się jesienią i pozaznaczałem sobie znane stanowiska gatunków Orobanche, wklejam screena z okolic Częstochowy, chwilę się temu przyjrzałem i nie mogę się zdecydować czy to Orobanche Lutea czy Orobanche Kochii (Orobanche Elatior odpada też moim zdaniem bo w środkowej części grzbietu korona jest prosta, i chyba brak zwężenia gardzieli?), chyba bardziej skłaniałbym się ku Orobanche Lutea.
Chaber driakiewnik mógł być jeszcze na początku czerwca niewidoczny (wstawiłem kiedyś taki post z Orobanche Elatior). Natomiast jeżeli to Orobanche Kochii to dość wcześnie kwitnąca, u siebie widziałem ją dopiero po koniec czerwca (27) do końca lipca (30)
Dzięki za odpowiedzi. Z tego wynika, że najbardziej prawdopodobna jest O. lutea? Postaram się podjechać w to miejsce w tym roku. Na co najbardziej zwrócić uwagę. Bobo skąd (z jakiej publikacji) takie dokładne lokalizacje z okolic Częstochowy?
Różnie, głównie profesor Renaty Piwowarczyk, z portalu INaturalist i własne obs.