bio-forum.pl

Campanula Glomerata Dzwonek Skupiony (ssp. farinosa/ssp. glomerata) ?

bez logowania - można przeglądać

od lip.2024

1. Campanula Glomerata Dzwonek Skupiony (ssp. farinosa/ssp. glomerata) ?
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Chełm, czerwiec 2024, łąka koło torfowiska węglanowego, zapytanie tak jak w tytule i dodatkowo pytanie czy białe formy kwiatów często pojawiają się u dzwonków i czy zdarzają się może inne?

od cze.2010

2. Campanula Glomerata Dzwonek Skupiony (ssp. farinosa/ssp. glomerata) ?
20.sty.25 07:10
Piotr Grzegorzek

Albinosy zdarzają się sporadycznie w każdym gatunku. Tutaj stawiam na Campanula glomerata ssp. farinosa, chociaż osobiście go nie widziałem. U mnie występuje tylko typowy podgatunek.

od lip.2024

3. Campanula Glomerata Dzwonek Skupiony (ssp. farinosa/ssp. glomerata) ?

Dlaczego akurat ten podgatunek? Czy łodyga nie jest zbyt słabo owłosiona?

od cze.2010

4. Campanula Glomerata Dzwonek Skupiony (ssp. farinosa/ssp. glomerata) ?
10.mar.25 07:39
Piotr Grzegorzek

Jak powiedziałem, osobiście nie widziałem i zawsze możemy pozostać przy głównym gatunku znaczy się Campanula glomerata. Jednakże twój okaz ze zdjęcia jest znacznie bardziej owłosiony o tych które znam osobiście ze swoich lokalizacji dlatego zasugerowałem ssp. farinosa.

od lip.2024

5. Campanula Glomerata Dzwonek Skupiony (ssp. farinosa/ssp. glomerata) ?

Dziękuję za odpowiedź. W tym roku planuję się im lepiej przyglądać bo do tej pory robiłem to tak trochę "na szybko", ale im więcej gatunków zacząłem poznawać i próbować oznaczać tym bardziej żałuję że nie fotografowałem "uważniej" :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji