bio-forum.pl

Salix?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2024

1. Salix?
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Witam,

proszę o podanie jaki to gatunek/gatunki wierzby. Salix fragilis? Dwa pierwsze zdjęcia, oraz dwa ostatnie to dwa różne osobniki. Teren ruderalny, okolice Jędrzejowa, listopad, sztuczne zbiorniki wodne. Z góry dziękuję.

od gru.2024

2. Salix?

Jeszcze raz dopytuje, czy te okazy wierzby to może być Salix fragilis?

od cze.2010

3. Salix?
30.gru.24 17:59
Piotr Grzegorzek

Wierzby to bardzo puszczalski rodzaj - znaczy są liczne mieszańce. Pierwsze dwa zdjęcia przedstawiają jak dla mnie Salix fragilis. Drugiej jest bardzo blisko do Salix acutifolia o ile gałązki są pokryte woskowym nalotem.

od gru.2024

4. Salix?

Dziękuję za odpowiedź, w pierwszym przypadku miałem prawie pewność co do Salix fragilis, ale co do drugiej myślałem o Salix purpurea, pędy do których nie mogłem podejść były bardziej błyszczące jak dla mnie i również myślałem o mieszańcu.

od cze.2010

5. Salix?
30.gru.24 20:19
Piotr Grzegorzek

Typowa Salix purpurea miewa część liści ułożonych naprzeciwlegle. Poza tym ich blaszki liściowe są szersze powyżej połowy długości.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji