Czy to wroniec widlasty? Siedlisko to styk boru sosnowego z borówkami z torfowiskiem z olchą czarną. Niedaleko wrzosowiska i rzeżucha gorzka. Z góry dziękuję za pomoc w oznaczeniu.
Raczej Lycopodium annotinum.
Jestem tego samego zdania co Piotr. Zdjęcie Lycopodium annotinum ze stanowiska pod linią energ. W 2023 r. widlaki przeżyły jakoś mulczowanie.
Stanowisko widłaka jałowcowatego z maja (Mirostowice Górne), z widocznymi, rozwijającymi się pojedynczymi kłosami zarodnionośnymi. Na Wikipedii już jako kolcowidłak Spinulum annotinum (L.) A. Haines, po wydzieleniu rodzaju Spinulum, także w monografii Lykopodiofity Polski 2023 E. Szczęśniak i. in. (polecam zaglądać do niej w internecie), ale na POWO wciąż jeszcze jako synonim Lycopodium annotinum.
Jest jeszcze mój film na You Tube. znajdziesz go pod tytułem Zagrożony widłak jałowcowaty. Spotkałem go w Borach Sobiborskich.
Z tym zagrożeniem to bez przesady w NE to gatunek w niektórych miejscach pospolty
Na naszym terenie, w płd.-zach. cz. woj. lubuskiego, a dokładnie w 51 kwadratach AtPol (10 x 10 km) od AD33 do AD99 (ok. 50 km2), na mapie Atlasu zaznaczono 5 kwadratów. W ciągu kilkunastu lat odnotowaliśmy 9 stanowisk, dane historyczne mówią o 16 stanowiskach. Część naszych dat flor. pokrywa się ze stanowiskami historycznymi. Tak czy inaczej, widłak jałowcowaty jest u nas gatunkiem rzadkim.