Erechtites hieracifolia. Panoszy się. Film o tym gatunku jako epizod 95 jest w tym cyklu - [bf#1333703]
To już drugi raz mam go w powiecie konińskim. Wcześniej na N od Warty, teraz na S. Póki co więcej razy mi się w tych stronach nie trafił. Dzięki za oznaczenie, zwłaszcza że takim stanie.
U mnie jest już prawie wszędzie. Po raz pierwszy w swoim botanicznym życiu spotkałem go w 2016 roku - [bf#907556]
W Puszczy Piskiej w kwadratach 100 x 100 m (1 ha) rozmieszczonych równomiernie w siatce 1 x 1 km. Stanowi to tylko 1% w/w obiektu erechtites jastrzębcolistny znalazłem w 92 kwadratach. W świetle moich i Borealisa danych mapka Zajaca A. (zamieszczona w naszym Atlasie) z 2019 roku w momencie jej ukazania się była już bardzo, bardzo mocno nieaktualna. Wg mojej oceny gatunek ten przynajmniej w lasach na Mazurach jet gatunkiem częstym a miejscami licznym. W sumie mam wrażenie, że współczesna polska botanika nie panuje nad wiarygodną oceną stanu botanicznej wiedzy. Kompletny upadek i nie widać perspektyw poprawy.