bio-forum.pl

Wierzbownica chyba, ale jaka?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Wierzbownica chyba, ale jaka?
11.lis.24 22:37
("Anika_NN")
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Spotykam tę roślinę w ogrodzie botanicznym, wyłącznie pomiędzy innymi roślinami (na dużym stanowisku paproci). Jest drobna, niewysoka, od 30 cm do 50 cm, może trochę większa, gdy wydała owoce. Kwiaty są małe, bladoróżowe, długo w ogóle ich nie widywałam, a tylko pąki (już myślałam, że właśnie tylko takie są te kwiaty). Ma dość charakterystyczne liście, z wyraźną fakturą, ogólnie ładna roślinka. Przejrzałam zdjęcia różnych gatunków wierzbownic, ale nie znalazłam nic przekonującego. Proszę o identyfikację, za co z góry dziękuję:-)

2. Wierzbownica chyba, ale jaka?
11.lis.24 22:39
("Anika_NN")
fot. 1

Zdublowałam niechcący zdjęcie, więc dodaję jeszcze jedno

od cze.2010

3. Wierzbownica chyba, ale jaka?
12.lis.24 07:32
Piotr Grzegorzek

To bardzo trudny rodzaj. Przy oznaczaniu wierzbownic - Epilobium pierwszą ważną cechą kluczową jest widok znamienia słupka. Może być podzielone na cztery łatki lub nie podzielone. Jeśli masz możliwość sprawdź to. Na razie typowałbym Epilobium roseum.

4. Wierzbownica chyba, ale jaka?
13.lis.24 00:43
("Anika_NN")
fot. 1

Czy to zdjęcie kwiatów pozwala na identyfikację?

Przyjrzałam się zdjęciom wierzbownicy bladoróżowej w necie i przyznaję, że to może być ona:-)

Tyle, że ta "moja" jest jakby ładniejsza, dorodna. Może to kwestia nawożenia gleby w ogrodzie botanicznym...

od cze.2010

5. Wierzbownica chyba, ale jaka?
13.lis.24 08:19
Piotr Grzegorzek

Najważniejsze jest w tym to, że należy do grupy gatunków o nie podzielonym znamieniu. Poza tym jest bardzo podobna do atlasowej Epilobium roseum. Według Władysława Szafera dorasta do 80 cm wysokości. Poza tym według niego krzyżuje się z siedmioma innymi gatunkami co może powodować pewne zamieszanie.

od sie.2013

6. Wierzbownica chyba, ale jaka?
13.lis.24 16:58
Andrzej Ryś

Rozważyłbym Epilobium adenocaulon

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji