Spotykam tę roślinę w ogrodzie botanicznym, wyłącznie pomiędzy innymi roślinami (na dużym stanowisku paproci). Jest drobna, niewysoka, od 30 cm do 50 cm, może trochę większa, gdy wydała owoce. Kwiaty są małe, bladoróżowe, długo w ogóle ich nie widywałam, a tylko pąki (już myślałam, że właśnie tylko takie są te kwiaty). Ma dość charakterystyczne liście, z wyraźną fakturą, ogólnie ładna roślinka. Przejrzałam zdjęcia różnych gatunków wierzbownic, ale nie znalazłam nic przekonującego. Proszę o identyfikację, za co z góry dziękuję:-)
To bardzo trudny rodzaj. Przy oznaczaniu wierzbownic - Epilobium pierwszą ważną cechą kluczową jest widok znamienia słupka. Może być podzielone na cztery łatki lub nie podzielone. Jeśli masz możliwość sprawdź to. Na razie typowałbym Epilobium roseum.
Najważniejsze jest w tym to, że należy do grupy gatunków o nie podzielonym znamieniu. Poza tym jest bardzo podobna do atlasowej Epilobium roseum. Według Władysława Szafera dorasta do 80 cm wysokości. Poza tym według niego krzyżuje się z siedmioma innymi gatunkami co może powodować pewne zamieszanie.
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji