bio-forum.pl

Psianka do id

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Psianka do id
14.paź.24 11:53
("Monika pastrykiewicz")

Psianka znaleziona przy polnej drodze 12. 10. 3 okazy która to?

2. Psianka do id
14.paź.24 11:55
("Monika pastrykiewicz")
fot. 1

Fotka

od cze.2010

3. Psianka do id
14.paź.24 13:17
Piotr Grzegorzek

Solanum nigrum L. ssp. schultesii

od mar.2025

4. Psianka do id
14.paź.24 20:31
"Borealis"
fot. 1

Jeśli mnie wzrok nie myli, to widzę w zatokach płatków korony czarno-fioletowe brzegi (powinny być w kształcie litery "U" lub "V" jak na moim zdjęciu), wobec czego powinna to być psianka Solanum nitidibaccatum.

od cze.2010

5. Psianka do id
14.paź.24 21:36
Piotr Grzegorzek
fot. 1
fot. 2
fot. 3

Nie będę się upierał i też bym się skłonił ku twojemu typowi. Typowany przeze mnie takson wygląda tak.

6. Psianka do id
15.paź.24 08:12
("Monika pastrykiewicz")
fot. 1

załączam fotkę kwiatu.. używając aplikacji flora incognito oznaczyło mi jako solanum sarrachoides sgg. I przy okazji lokalizacja Krępna gm Zdzieszowice/opolskie

od cze.2010

7. Psianka do id
15.paź.24 11:15
Piotr Grzegorzek

Tak czy owak blisko drugiego typu. Niewykluczona nowość. Oto fragment przetłumaczonego tekstu z Wikipedii - Pierwotnie błędnie zidentyfikowany S. sarrachoides był uważany za odmianę S. physalifolium var. nitidibaccatum (również traktowany jako odrębny gatunek, Solanum nitidibaccatum).

od lut.2007

8. Psianka do id
15.paź.24 12:31
Piotr Kobierski

od mar.2025

9. Psianka do id
15.paź.24 16:15
"Borealis"
fot. 1

Solanum nitidibaccatum. Od 2018 r. obserwuje coraz to nowe stanowiska tego taksonu (terofit). Solanum sarrachoides Sendtn. dotąd nie udało mi się spotkać. Myślę, że precyzyjny klucz pomoże wyjaśnić wątpliwości dot. obu psianek:

10. Psianka do id
18.paź.24 09:59
("Monika pastrykiewicz")
fot. 1
fot. 2

Znalazłam jeszcze fotki z 2013r z okolic Obrowca, pow krapkowice/opolskie z 1. 11. 2013 to też będzie ona?

11. Psianka do id
18.paź.24 10:23
("Monika pastrykiewicz")
fot. 1

I jeszcze z 2015r 11. 09. z okolic obrowca ale całkiem inne stanowisko niz poprzednie

od mar.2025

12. Psianka do id
18.paź.24 17:50
"Borealis"

Moim zdaniem na obu zdjęciach jest psianka czarna Solanum nigrum L., ewentualnie podgatunek Solanum nigrum subsp. schultesii (Opiz) Wessely, który (jak czytamy na POWO) jest również synonimem Solanum nigrum. W przypadku psianek z sekcji Morelloid rosnących w Europie, w Polsce oprócz psianki czarnej i S. nitidibaccatum, rosną psianka kosmata (Solanum villosum Mill.) i psianka skrzydlata (Solanum alatum Moench), a możliwe do odnalezienia są efemerofity, np. psianka Solanum sarrachoides Sendtn. Ta ostatnia występuje zwykle w piaszczystych, nasłonecznionych, ruderalnych siedliskach, np. wysypiskach i wzdłuż poboczy dróg. W Polsce podawana była na portowym wysypisku w Szczecinie (1964 r.) i na stacji towarowej Wrocław Zachodni.

Pod tym adresem jak niżej, znajduje się przegląd psiankowatych Solanum nigrum Starego Świata (sekcji Morelloid Solanum L.)

pmc.ncbi.nlm.nih.gov

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji