Solanum nigrum L. ssp. schultesii
Jeśli mnie wzrok nie myli, to widzę w zatokach płatków korony czarno-fioletowe brzegi (powinny być w kształcie litery "U" lub "V" jak na moim zdjęciu), wobec czego powinna to być psianka Solanum nitidibaccatum.
załączam fotkę kwiatu.. używając aplikacji flora incognito oznaczyło mi jako solanum sarrachoides sgg. I przy okazji lokalizacja Krępna gm Zdzieszowice/opolskie
Tak czy owak blisko drugiego typu. Niewykluczona nowość. Oto fragment przetłumaczonego tekstu z Wikipedii - Pierwotnie błędnie zidentyfikowany S. sarrachoides był uważany za odmianę S. physalifolium var. nitidibaccatum (również traktowany jako odrębny gatunek, Solanum nitidibaccatum).
Solanum nitidibaccatum. Od 2018 r. obserwuje coraz to nowe stanowiska tego taksonu (terofit). Solanum sarrachoides Sendtn. dotąd nie udało mi się spotkać. Myślę, że precyzyjny klucz pomoże wyjaśnić wątpliwości dot. obu psianek:
Moim zdaniem na obu zdjęciach jest psianka czarna Solanum nigrum L., ewentualnie podgatunek Solanum nigrum subsp. schultesii (Opiz) Wessely, który (jak czytamy na POWO) jest również synonimem Solanum nigrum. W przypadku psianek z sekcji Morelloid rosnących w Europie, w Polsce oprócz psianki czarnej i S. nitidibaccatum, rosną psianka kosmata (Solanum villosum Mill.) i psianka skrzydlata (Solanum alatum Moench), a możliwe do odnalezienia są efemerofity, np. psianka Solanum sarrachoides Sendtn. Ta ostatnia występuje zwykle w piaszczystych, nasłonecznionych, ruderalnych siedliskach, np. wysypiskach i wzdłuż poboczy dróg. W Polsce podawana była na portowym wysypisku w Szczecinie (1964 r.) i na stacji towarowej Wrocław Zachodni.
Pod tym adresem jak niżej, znajduje się przegląd psiankowatych Solanum nigrum Starego Świata (sekcji Morelloid Solanum L.)