bio-forum.pl

Jaki to bodziszek?

bez logowania - można przeglądać

1. Jaki to bodziszek?
13.paź.24 16:01
"Pabi"
fot. 1
fot. 2

Dzien dobry

Jaki to gatunek bodziszka? Skraj lasu i łąki

od cze.2010

2. Jaki to bodziszek?
13.paź.24 18:50
Piotr Grzegorzek

Geranium palustre

3. Jaki to bodziszek?
13.paź.24 18:59
"Pabi"

Dziękuję, po czym odróżnić od leśnego i łąkowego?

od cze.2010

4. Jaki to bodziszek?
14.paź.24 13:22
Piotr Grzegorzek
fot. 1
fot. 2
fot. 3

Leśnego jeszcze nie spotkałem a łąkowy wygląda tak jak na załączonym obrazku. A poza tym ma niebieskie kwiaty.

od mar.2025

5. Jaki to bodziszek?
14.paź.24 20:52
"Borealis"

Też nie miałem jeszcze okazji spotkać Geranium sylvaticum, ale oprócz koloru kwiatów (najczęściej czerwonofioletowe), bodziszek leśny ma szypułki kwiatów stale wzniesione. U bodziszka łąkowego szypułki po przekwitnieniu skierowane w dół (Rutkowski 2013).

od sie.2013

6. Jaki to bodziszek?
14.paź.24 21:45
Andrzej Ryś

U mnie rośnie i błotny i leśny. Jednak najpewniejsze cechy to u Geranium palustre: roślina bez włosków gruczołowatych; Geranium sylvaticum: kwiatostan gruczołowato owłosiony. Wg mnie kolor kwiatów nie jest cechą miarodajną w terenie miałem sytuacje gdy rosły blisko siebie obydwa i po kolorze kwiatów nie dało się je odróżnić. Na przykład Szafer pisze tak: błotny - fioletowopurpurowe; leśny - purpurowofioletowe. Włoski gruczołowate i Szafer i Rutkowski wymieniają jako kluczowe.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji