Czy to może być Lotus corniculatus?
(trawnik, miasto)
Raczej Medicago falcata.
Tak, lucerna. Komonica zwyczajna ma 5 listków - trzy górne listki i dwa dolne przy łodydze.
Mówimy o płatkach czy listkach. Chodzi o te pięc?
Oczywiście, mówimy o liściach złożonych, w tym przypadku (komonica) o liściach pierzastych, złożonych z 5 listków.
Z komonicą zwyczajną oraz 53 innymi gatunkami roślin zapoznasz się w tym cyklu filmowym - [bf#1407756]
Właśnie obejrzałem ten filmik i nie zgadłem. Przydało by się zamiast mantry i przydługiego wstępu, opisanie jak odróżnić od innych podobnych roślin (np. tej dzięcieliny) na co zwracac uwagę (dzięki za ten tekst o listkach) Czy np. komonica zawsze ma 5 kwiatków a lucerna więcej? itd.
Jeśli ma to komus oczywiście pomóc a nie być filmikiem dla własnej radości. Pisze to mając nadzieję na więcej dobrych filmów a nie chce krytykowac dla wlasnej radości. Filmy dużo dają. Lepiej zobaczyć roślinę w realu niż same zdjęcia. Ale apetyt rośnie w miare jedzenia. Chciało by się i pokrój i wytłumaczenia.
jak mogę coś od siebie dodać to warto by było wyjaśnić co to znaczy "o liściach pierzastych", "warżka dolna", większość takich rzeczy już kojarzę, ale pamiętam że jak uczyłem się poprawnie oznaczać storczyki czy zarazy to takie sformułowania były odrażające, zwłaszcza dla osoby niewykształconej biologicznie jak ja: D
Co do filmików krytyka przyjęta. Wkrótce dla porównania w nowym cyklu pojawią się lucerny - Medicago
Dodam jeszcze na koniec mojego wywodu, że wszystkie gatunki komonicy w Polsce, czyli zwyczajna, błotna, wąskolistna i skrzydlastostrąkowa tęga, mają liście 5-listkowe. Z kolei lucerna ma liście złożone z trzech listków (przynajmniej na szczycie ząbkowane) z przylistkami przyrośniętymi do ogonka liściowego. Widać to na Twoim zdjęciu nr 3. Oczywiście, są jeszcze inne cechy charakterystyczne odróżniające komonice od lucerny.