bio-forum.pl

Sisymbrium wolgense?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Sisymbrium wolgense?
22.wrz.24 11:06
("maj_NN")
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Roślina rosła na poboczu, przy przebudowie ulicy w mieście, ok. 60cm wys. Tak wstępnie oznaczylem ją jako Sisymbrium wolgense?. Liście z początku były miekko owlosione, później łysiejące. Problemem jest to, czy działki kielicha z różkiem są zewnetrzne, tak jak się to opisuje. Patrząc z różnych perspektyw, można mieć wątpliwości (tylko z jednej perspektywy- może, zdj. 5). W sieci są setki zdjeć tej rośliny, ale nikt tego detalu nie pokazuje. A może to inna roślina?

2. Sisymbrium wolgense?
22.wrz.24 11:11
("maj_NN")

Roślina miała kłącze.

od cze.2010

3. Sisymbrium wolgense?
22.wrz.24 14:02
Piotr Grzegorzek

Tak to piszą w naszym atlasie. Zewnętrzne działki z rożkiem pod szczytem. Płatki 7-9 mm długości. Na twoim zdjęciu działki z rożkami są zewnętrzne. Zatem Sisymbrium wolgense. PS. W realu jeszcze nie spotkałem.

4. Sisymbrium wolgense?
22.wrz.24 17:43
("maj_NN")

dzięki

5. Sisymbrium wolgense?
22.wrz.24 19:49
("maj_NN")
fot. 1

Szukałem i znalazłem jedno zdj. potwierdzajace, że działki z różkiem są zewnętrzne. To widać najlepiej, gdy kwiat jest jeszcze zamknięty.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji