bio-forum.pl

Trawa na końskim pastwisku

bez logowania - można przeglądać

1. Trawa na końskim pastwisku
18.wrz.24 18:26
"Syn.eom"
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Witam. Jaka trawa dominuje w pastwiskowej murawie ze zdjęcia? Na Dolnym Śląsku, blisko jeziora. Z dwuliściennych dużo pięciornika gęsiego, dalej babka, mniszek i koniczyna. W pośpiechu pobrałem fragment kępki, na oko reprezentatywnej. W pobliżu z rzadka dało się wypatrzeć dwa rodzaje kwiatostanów, a raczej pozostałości po owocostanach, które oznaczyłem jako grzebienicy i jakiejś życicy. Czy któreś z nich może tworzyć tą darń? Czy może ona być tworzona przez kilka gatunków?

Rzecz zapewne pospolita, chciałbym się poznać na trawach, a zdaje się być mało źródeł. Więc przy okazji, nie ujmując temu bardzo dobremu na moje oko kluczowi-atlasowi, który sam musiał przecież czerpać z pierwotnych źródeł, chciałbym zapytać o najważniejsze publikacje, czy są takie, godne polecenia, znane w botanicznym środowisku, kultowe opracowania samych wiechlinowatych? Zapytam również niezależnie o klucze do identyfikacji traw w stanie bezkwiatowym. Tak, wiem, że takowy znajduje się na tej stronie, zaczynam z niego korzystać, ale pytam o pewien kanon :)

2. Trawa na końskim pastwisku
18.wrz.24 18:29
"Syn.eom"
fot. 1
fot. 2

wspomniane kłosy

od cze.2010

3. Trawa na końskim pastwisku
19.wrz.24 06:55
Piotr Grzegorzek

Podciągam. Materiał zdjęciowy niejednoznaczny. Trawy najlepiej oznaczać w stanie kwitnącym. Z literatury polecam klasykę - Władysław Szafer - Rośliny Polski. Używam od pół wieku. Potem tylko aktualizuję nazewnictwo. Pierwsze zdjęcie niczego nie wnosi sugerując coś drobnego z natury. Pozostałe zdjęcia sugerują sporą trawę jaką jest mozga trzcinowata - Phalaris arundinacea.

od mar.2025

4. Trawa na końskim pastwisku
19.wrz.24 07:13
"Borealis"

Dzisiaj dotrze do mnie pozycja "Trawy. Właściwości, występowanie i wykorzystanie" pod red. Stanisława Kozłowskiego (2012).

Jest jeszcze w obiegu książka "Polska Księga Traw". Praca zbiorowa pod redakcją Ludwika Freya. Instytut Botaniki PAN, Kraków (2002).

Piękne są góry i lasy

i róże zawsze ciekawe

lecz z wszystkich cudów natury

jedynie poważam trawę

- ten wierszyk księdza Jana Twardowskiego autorzy książki przyjęli wyraźnie za motto swojej pracy.

5. Trawa na końskim pastwisku
19.wrz.24 12:55
"Syn.eom"

Piotr Grzegorzek dlaczego niejednoznaczne?

Pierwsze zdjęcie wskazuje na zwięzłość darni i towarzystwo pięciornika, ktoś kto miał styczność mógłby skojarzyć :) Jedno zdjęcie ukazuje brak języczków lub bardzo zredukowane, pozostałe na skali milimetrowej pokrój płonnych źdźbeł, pędów (?), szerokość i bruzdowanie blaszek liściowych.

Relatywnie drobne rośliny, z pewnością nie mozga.

M. in. ze względu na brak kwiatostanów postanowiłem się zgłosić na forum, a jak o nie chodzi to byłbym wdzięczny za pomoc z tą życicą z ostatniego zdjęcia.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

6. Trawa na końskim pastwisku
19.wrz.24 14:59
("Marcin Piątek")

Możliwe że jest tam jeszcze Agrostis stolonifera

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

7. Trawa na końskim pastwisku
20.wrz.24 08:42
("maj_NN")

Na pierwszym z ostatnio przsłanych zdj. proponuję - Cynosurus cristatus

od mar.2025

8. Trawa na końskim pastwisku
20.wrz.24 10:09
"Borealis"

Typową trawą na żyznych pastwiskach (oprócz grzebienicy i mietlicy rozłogowej) jest życica trwała (rajgras angielski) i to pewnie ten gatunek masz na dolnym zdjęciu obok grzebienicy. Może też tam rosnąć wiechlina roczna. Proponuję zebrać latem te trawy i spróbować oznaczyć.

od cze.2010

9. Trawa na końskim pastwisku
21.wrz.24 06:31
Piotr Grzegorzek
fot. 1
fot. 2
fot. 3

Odpowiadam. Po pierwsze jednoznaczny materiał zdjęciowy to taki w którym napisanie odpowiedzi zajmuje więcej czasu niż jej udzielenie.

Po drugie. W istocie coś mnie zaślepiło. Po naprowadzeniu także dostrzegam Cynosurus cristatus, ale tę oglądałem najczęściej w stanie świeżym. Oto mój przykład ze stawów Młyny w Chełmku. Data obserwacji 24 czerwca 2014 roku. Na początku gatunek w tłumie potem dwa zbliżenia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji