bio-forum.pl

kruszyna jak

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. kruszyna jak
27.lut.24 09:12
("cylon")

jak rozpoznać kruszynę? szukałem trochę ale nie jest to dla mnie jednoznaczne.

Może ktoś poratuje zdjęciem albo jakimś dokładnym opisem. dziś nie ma liści.

od cze.2010

2. kruszyna jak
27.lut.24 16:20
Piotr Grzegorzek

Postaram się takową znaleźć w stanie bezlistnym, bo jak mniemam o taką ci chodzi. Wkrótce będę w terenie. Ilustracje przedstawiające ten gatunek - Frangula alnus - w stanie bezlistnym są w naszym atlasie.

3. kruszyna jak
28.lut.24 11:09
("cylon")

Dziękuję.

Czy jeszcze jakiś gatunek ma takie plamki? np. olcha? Jest jakiś sposób rozróżnienia? Nie chcę próbować bo kruszyna jest trująca.

od cze.2010

4. kruszyna jak
28.lut.24 11:20
Piotr Grzegorzek

Co do kory to nigdy się dokładnie nie przyglądałem. Takie plamki miewa czeremcha amerykańska. Inna cecha u olszy pączki liściowe mają łuski i są w zarysie owalne. U kruszyny są podługowate i nie posiadają łusek. Warto jeszcze poszukać pod drzewami i krzewami opadłych liści.

od sie.2013

5. kruszyna jak
28.lut.24 16:35
Andrzej Ryś

Zrób zdjęcie pędów, pączków i pokroju całego osobnika i martwych liści leżących pod osobnikiem

6. kruszyna jak
3.mar.24 17:31
("cylon")
fot. 1
fot. 2

czy to kruszyna?

od cze.2010

7. kruszyna jak
3.mar.24 17:41
Piotr Grzegorzek

Brak tego co najważniejsze, czyli zbliżenia pączków. Tutaj jednak ze względu na rozmiar stawiam na czeremchę amerykańską - Padus serotina. Zdrapane gałązki wydzielają zapach gorzkich migdałów.

8. kruszyna jak
3.mar.24 17:42
("cylon")

dziękuje

od sie.2013

9. kruszyna jak
3.mar.24 18:08
Andrzej Ryś

Z pewnością nie jest to kruszyna. Na moje oko to Alnus glutinosa - olcha czarna.

od mar.2025

10. kruszyna jak
4.mar.24 06:55
"Borealis"

Myślę, że masz raczej problem z odnalezieniem kruszyny w terenie niż z jej oznaczeniem. Szczerzę mówiąc, nigdy nie przyglądałem się kruszynie w lutym czy marcu. U mnie to gatunek pospolity. Krzewy kruszyny (chyba powyżej 3 m wys. raczej nie widziałem) najczęściej spotykam w podszycie borów wilgotnych, z dużym udziałem trzęślicy modrej, rzadziej w łęgach, na torfowiskach i zarastających wilgotnych śródleśnych łąkach. Często odradza się na wilgotnych glebach pod liniami energetycznymi, przechodzącymi przez różne zbiorowiska leśne.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji