jak rozpoznać kruszynę? szukałem trochę ale nie jest to dla mnie jednoznaczne.
Może ktoś poratuje zdjęciem albo jakimś dokładnym opisem. dziś nie ma liści.
Postaram się takową znaleźć w stanie bezlistnym, bo jak mniemam o taką ci chodzi. Wkrótce będę w terenie. Ilustracje przedstawiające ten gatunek - Frangula alnus - w stanie bezlistnym są w naszym atlasie.
Dziękuję.
Czy jeszcze jakiś gatunek ma takie plamki? np. olcha? Jest jakiś sposób rozróżnienia? Nie chcę próbować bo kruszyna jest trująca.
Co do kory to nigdy się dokładnie nie przyglądałem. Takie plamki miewa czeremcha amerykańska. Inna cecha u olszy pączki liściowe mają łuski i są w zarysie owalne. U kruszyny są podługowate i nie posiadają łusek. Warto jeszcze poszukać pod drzewami i krzewami opadłych liści.
Zrób zdjęcie pędów, pączków i pokroju całego osobnika i martwych liści leżących pod osobnikiem
Brak tego co najważniejsze, czyli zbliżenia pączków. Tutaj jednak ze względu na rozmiar stawiam na czeremchę amerykańską - Padus serotina. Zdrapane gałązki wydzielają zapach gorzkich migdałów.
dziękuje
Z pewnością nie jest to kruszyna. Na moje oko to Alnus glutinosa - olcha czarna.
Myślę, że masz raczej problem z odnalezieniem kruszyny w terenie niż z jej oznaczeniem. Szczerzę mówiąc, nigdy nie przyglądałem się kruszynie w lutym czy marcu. U mnie to gatunek pospolity. Krzewy kruszyny (chyba powyżej 3 m wys. raczej nie widziałem) najczęściej spotykam w podszycie borów wilgotnych, z dużym udziałem trzęślicy modrej, rzadziej w łęgach, na torfowiskach i zarastających wilgotnych śródleśnych łąkach. Często odradza się na wilgotnych glebach pod liniami energetycznymi, przechodzącymi przez różne zbiorowiska leśne.