cykoria podróżnik
A po czym odróżnić cykorię podróżnik od rukiewnika wschodniego?
Mam na myśli rozetę, bo wykształcone rośliny to łatwo.
Cykoria podróżnik po skaleczeniu puszcza sok mleczny jak przystało na stosowną podrodzinę rodziny Asteraceae. Rukiewnik ze wzgledu na przynależność do rodziny Brassicaceae soku mlecznego nie posiada.
Z sokiem roślin jest tak, jak pisał Piotr. Wczoraj odwiedziłem te dwie rośliny. Rukiewnik wschodni już z wyschniętą łodygą i dojrzałymi owocami. Ponieważ w atlasie pisze, że to roślina jedno-dwu lub wieloletnia to młode liście mogą u tych różnie wyglądać. Ten moj egzempl. pewnie wieloletni, bo młode liście u niego o takich kształtach do 50 cm. dług. Smak liści po chwili lekko pieczący. U Cichorium intybus smak łagodny, sałatowy. Przy robieniu testów smakowych trzeba być na 100 proc. pewnym jaka to roślina, żeby nie spróbować jakiejś trującej lub wysoce alergicznej
Tak, pisałem o cykorii, bo widzaiłem podobne zdj. w sieci. U mnie w terenie i w ogr. bot. widziaem takie jak pokazałem, więc są zmienne w wyglądzie. O pieczącym smaku wyczytałem w internecie i u mnie to sprawdziłem na pewnym egz. rukiewnika. Zatem to rukiewnik. Możesz tę roślinę zaznaczyć i w przyszłym roku sobie potwierdzić jak zacznie kwitnąć. Będziesz miał pełny obraz rozwoju tej rośliny. Porównując młode listki z jednego mojego zdj. zauważyłem, że jest b. podobny do listka środkowego na Twoim plecaku.