bio-forum.pl

Prawdopodobnie Echinochloa muricata

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
23.sie.22 22:13
Piotr Grzegorzek
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Znaleziona w Mysłowicach 23. 08. 2022 w rejonie parku Zamkowego. Uderzająco wysoka, do około 1, 5 metra. Jeśli to ona to dorzucę do atlasu, bo jej tam nie ma. Widziałem ją jeszcze 20 lipca 2022 w Libiążu przy ulicy Ratowników Górniczych.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
23.sie.22 22:23
("Marian_NN")

Dla mnie to Echinochloa crus-galli, a nie jest nią? E. muricata?

od lut.2021

3. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
23.sie.22 23:19
Konrad Kaczmarek

Dla stwierdzenie E. muricata potrzeba sekcji elementów kłoska.

od cze.2010

4. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
24.sie.22 07:15
Piotr Grzegorzek

Znaczy się do zielnika z nią. A poza tym ma w sobie coś takiego, czego inne znane mi Echinochloa crus-galli nie miały. Po pierwsze wzrost. Po drugie ten jasny pasek przez środek blaszki liściowej.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
24.sie.22 08:28
("Marian_NN")
fot. 1

Zmieniam zdanie. Wczoraj oglądałem zdjęcia na komórce więc nie widać było szczegółów tylko pokrój. Dzisiaj widzę duże zdjęcia na komputerze i faktycznie to jest coś innego niż E. c-g, w kwiatostanie ten kłosek "rozcapierza" się na boki a u E. c-g idzie jak po sznurku, no i ten pasek na lisciu. Zdjęcie z wczoraj

od lut.2021

6. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
24.sie.22 09:56
Konrad Kaczmarek

minnesotawildflowers.info

pod tym linkiem porównanie obu gatunków

od cze.2010

7. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
24.sie.22 16:36
Piotr Grzegorzek
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Populację odwiedzę najpóźniej w niedzielę 28 sierpnia. Na razie to co dało się wycisnąć z oryginalnego zdjęcia po jego przycięciu. Po obejrzeniu sugerowanego linku skłaniam się ku temu drugiemu gatunkowi.

od cze.2010

8. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
25.sie.22 11:37
Piotr Grzegorzek
fot. 1

Oto co udało się wycisnąć ze zdjęcia z Libiąża. Osobnik także był uderzająco wysoki a liście mają biały pasek przez środek.

od cze.2010

9. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
5.wrz.22 11:09
Piotr Grzegorzek
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Odświeżam temat. Oto kolejne zdjęcia kłosków z roślin ze stanowiska w parku Zamkowym w Mysłowicach. Poza tym środkiem szerokiej blaszki liściowej biegnie wyraźny biały pasek. W dniu 4 września pozyskałem okaz do zielnika. Nie było łatwo jej wyrwać.

od lut.2021

10. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
6.wrz.22 20:12
Konrad Kaczmarek

Ja bym wygrzebał z tych kłosków z ością kilka ziarniaków w plewkach i obejrzał. Rozpoznanie nie jest wtedy trudne.

od cze.2010

11. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
6.wrz.22 20:54
Piotr Grzegorzek

Spróbuję znaleźć taki w miarę dojrzały podczas przewijania. Jeśli nie będzie to pojadę za jakiś czas ponownie.

od sie.2013

12. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
6.wrz.22 23:42
Andrzej Ryś

Kilka lat wstecz miałem takie 2 metrowe egzemplarze ale uznałem je za crus-gali. Pamiętam też, że rzucił mi się w oczy jasny szeroki pas ciągnący się przez środek liścia. Sprawdzę to stanowisko w najbliższym czasie. Porobiłem wtedy trochę zdjęć ale gdzieś mi się zawieruszyły i ni czorta nie mogę ich odnaleźć. Mogłem je też po prostu wykasować

od kwi.2020

13. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
7.wrz.22 07:52
Szymon A. "Neurotyk"
fot. 1
fot. 2

Mi też zdarza się takie spotkać

od mar.2025

14. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
7.wrz.22 09:47
"Borealis"

Myślę, że ostania propozycja Konrada jest zasadna. Warto porównać je z owocami typowego Echinochloa crus-galli, bo jak zwykle w takich razach, diabeł tkwi w szczegółach 😊. Gatunki obce coraz częściej zadomowiają się we florze Polski. Nie wykluczone, że Echinochloa muricata, to kolejny przykład. Zdaję się, że w kraju takson coraz częściej obserwowany.

od cze.2010

15. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
7.wrz.22 16:40
Piotr Grzegorzek
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Dodaję mysłowickie ziarniaki

od sie.2013

16. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
7.wrz.22 22:34
Andrzej Ryś
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

Echinochloa z Mazur. Sprawdziłem jej stanowisko z przed kilku lat. Rosła trochę w innym miejscu. Na terenie gminnej oczyszczalni na składowisku odpadów organicznych. Najwyższe osobniki dochodziły do 2 m. Posiłkując się wskazanym przez Konrada linkiem rosnące na w/w stanowisku okazy moim zdaniem (mimo byczego wzrostu) to jednak Echinochloa crus-gali. Wskazują na to: kształt ziarniaka w plewkach, górna część plewki dolnej i górnej, odgięcie szczytowej części plewki górnej do tyłu. Po za tym ten biały pasek w środkowej części występuje również u E. crus-gali.

Ponadto u poddanego oględzinom okazu kłoski z długimi ościami były płone. Oczywiście to jest tylko moja opinia, z którą można a nawet trzeba dyskutować

od sie.2013

17. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
7.wrz.22 22:35
Andrzej Ryś
fot. 1
fot. 2
fot. 3
fot. 4

cd

od lut.2021

18. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
10.wrz.22 11:56
Konrad Kaczmarek

Ostatnio też oglądałem różne okazałe Echinichloa w Łodzi, ale okazały się E. crus-galli. Piotrze, czy oceniałeś już może wygląd kłosków? Masz już jakieś obserwacje? Ja ze zdjęć pokazanych przez Ciebie niestety nie dam rady z powodu cienia i małej ostrości.

od cze.2010

19. Prawdopodobnie Echinochloa muricata
10.wrz.22 20:08
Piotr Grzegorzek

Okaz zielnikowy w toku suszenia. w końcu wszystko dostarczę w tym słynne Cirsium subspinuligerum.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji