bio-forum.pl

Pluteus no.1 duży

bez logowania - można przeglądać
Pluteus

od sie.2005

1. Pluteus no.1 duży
23.sie.05 11:33
Anamorf
ooo

od sie.2005

2. Pluteus no.1 duży
23.sie.05 11:59
Anamorf
iii

od sie.2005

3. Pluteus no.1 duży
23.sie.05 12:07
Anamorf

na niezidentyfikowanym pniu w wąwozie

który to moze być?

od maj.2003

4. Pluteus no.1 duży
23.sie.05 14:38
Anna Kujawa "AniaK"

a jaka jest średnica kapelusza?

od sie.2005

5. Pluteus no.1 duży
23.sie.05 15:01
Anamorf

średnica 4 centymetry z milimetrami

chyba troszkę się skurczył od wczoraj...

od sie.2005

6. Pluteus no.1 duży
23.sie.05 15:34
Anamorf

z tego co widzę to bardziej charakterystyczne

jest stosunkowo duże wklęsnięcie w środku kapelusza, wiekszość Pluteus ma jednak garbek lub jest wypukła.

od maj.2003

7. Pluteus no.1 duży
23.sie.05 17:18
Anna Kujawa "AniaK"

Wygląda mi na starego łuskowca (drobnołuszczka..) wierzbowego (Pluteus salicinus). Wklęsłość jest spowodowana zaawansowanym wiekiem owocnika.

od sie.2005

8. Pluteus no.1 duży
24.sie.05 00:52
Anamorf

jest to prawdopodobne ale w kluczu A. Skirgiełło pisze, że brzeg wilgotnych okazów może być krótko prążkowany.

chyba, ze błednie interpretuje widoczne na zdjęciach prążkowanie jakby połowy kapelusza?

od sie.2005

9. Pluteus no.1 duży
24.sie.05 00:56
Anamorf
iii

od sie.2005

10. Pluteus no.1 duży
24.sie.05 01:00
Anamorf

bardzo blisko tych starych okazów były dwa młode nieco zasuszone przez słońce, prawie napewno ten sam gatunek, widać wyrazne prażkowanie

od kwi.2001

11. Pluteus no.1 duży
24.sie.05 07:09
Marek Snowarski "admin"

Cechy z klucza tyczą się grzybów w dobrej kondycji i mówią o "prześwitującym prążkowaniu [w stanie wilgotnym]".

W takiej kondycji jak na zdjęciu - podsuszone i przez to pomarszczone, pierwsze zdjęcia dodatkowo stare egzemplarze - nie mają już cech typu prześwitujące prążkowanie - to co widać to pomarszczenie powierzchni kapelusza wzdłuż linni blaszek (gdzie blaszka tam górka, między blaszkami dolinka) które wynika z podeschnięcia.

od sie.2005

12. Pluteus no.1 duży
24.sie.05 10:13
Anamorf
ooo

no nie wiem, mnie zwłaszcza na pierwszych zdjeciach to wygląda na prażkowanie a nie pomarszczenie kapelusza wzdłuz linii blaszek

duże okazy mozna zdecydowanie określic jako wilgotne

od maj.2003

13. Pluteus no.1 duży
24.sie.05 11:10
Anna Kujawa "AniaK"

Panowie - rozstrzygnięcie jest proste:-))) mikroskop;-)

od kwi.2001

14. Pluteus no.1 duży
24.sie.05 22:41
Marek Snowarski "admin"

Aniu, tu chodzi nie diagnozę a o interpretacje obrazu - czego się można dopatrzeć na fotografii.

Po przyjrzeniu się bliższym mogę się zgodzić z Markiem co do pierwszych fotografii :)

Zresztą to zwykle jest niemal tożsame - jak się przy wysychaniu maraszczy wzdłuż blaszek to znaczy, że warstwa miąższu nad nimi jest cienka - i wtedy zwykle blaszki prześwitują przez miąższ i skórkę, gdy patrzeć z góry kapeluszu.

W sumie "prześwitujące prążkowanie" to taka bylejaka cecha - bo pośrednio mówi o pierwotnej cesze jaką jest grubości miąższu i skórki kapelusza i stopnia w jakim rozpraszają światło lub są nieprzeźroczyste. A jej ocena u egzemplarzy określonego gatunku zależy od zbyt wielu czynników - wilgotności, wieku owocnika, rodzaju oświetlenia - kierunek światła, rozproszenie światła, siła światła.

Nie lubię tej cechy, jest niewiele warta :)

od sie.2005

15. Pluteus no.1 duży
24.sie.05 23:20
Anamorf

można obejrzeć zdjęcia pluteus salicinus w sieci.

odnosze wrazenie, ze czasem widać to delikatne

"przeswitujace prążkowanie" np.:

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 403\ Forbidden]

przyznam, ze po obejrzeniu szeregu zdjęć salicinus mam jednak wrażenie że ten:"mój" to jest inny gatunek.

niestety moja znajomośc Pluteaceae jest słaba...

i nie mam narazie żadnej koncepcji

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 404\ Not\ Found]

[pod podanym linkiem NIE MA już obrazka: 404\ Not\ Found]

od maj.2003

16. Pluteus no.1 duży
25.sie.05 10:10
Anna Kujawa "AniaK"

Ok - jak interpretacja to interpretacja:-)

O prążkowaniu mówimy zazwyczaj wtedy (i takiego wyglądu dotyczą opisy w polskich kluczach), gdy powierzchnia kapelusza jest gładka i tylko widać przez nią prześwitujące blaszki. Gdy mamy sytuację taką jak na zdjęciach - w polskich kluczach będziemy mieć określenie karbowany lub bruzdowany.

Prążkowanie jest silnie sprzężone z higrofanicznością kapeluszy i bardzo czesto jest cechą wyróżniającą dla grzybów o cienkim miąższu, higrofanicznych - wtedy bywa "ważną cechą kluczową"- przy Psathyrella i Conocybe np.:-)

Cechy pojedynczych owocników - do tego już dojrzałych - jak często o tym pisałeś Marku S.- są czesto "nietypowe".

Rozumiem, że Marek K. chce jednak dowiedzieć się co sfotografował.

Szarych, nadrzewnych łuskowców o kapeluszach +/- 5 cm, z drobnołuseczkowatym środkiem jest niewiele. W grę wchodzą:

- P. salicinus (pasujący mi najbardziej z fotografii - mimo tego karbowania - biorę pod uwagę dojrzałość i lekkie przesuszenie kapelusza)

- P. ephebeus (= P. murinus - ł. chłopięcy) - ale ten jest większy, bardziej krępy, o grubszym miąższu, bardziej włókienkowaty. Nie pasuje mi.

I na tym wybór się właściwie kończy:-)) Przynajmniej według mnie:-) Ale poniewaz okazy na zdjęciach sa nietypowe (tak je interpretuje) to bez mikroskopu "nie pojdzie"

od sie.2005

17. Pluteus no.1 duży
25.sie.05 21:48
Anamorf

tak. sprawa jest ostatecznie rozstrzygnięta. w zwiazku z nietypowym charakterem okazów nie można okreslić bez mikroskopu gatunku.

może w przyszłosci coś się w tej kwestii wyjaśni...

dziekuję za wyczerpujacą dyskusję.

od maj.2003

18. Pluteus no.1 duży
16.sie.06 06:54
Anna Kujawa "AniaK"

Pluteus ephebeus (Fr.: Fr.) Gillet

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji