bio-forum.pl

Smardzowate, ciąg dalszy

bez logowania - można przeglądać

od lis.2006

1. Smardzowate, ciąg dalszy

Czas nagli więc ograniczę się do skrótowego komentarza.

Moja pierwsza mitrówka:

i jej miejsce zamieszkania:

Następnie udałem się na opuszczone, zarośnięte bzem i głogiem działki. Wiadomo, przyroda i te sprawy

lalki, buty, worki, koce... a przy jednym z nich, pod jabłonią....

Podejrzewam naparstniczkę, ale zostawiłem po konsultacji z Markiem i niech sobie rośnie, zobaczymy co wyniknie. maksymalna szerokość ok. 4 cm. Mam nadzieję, że nic tego nie zje. Moje obawy są uzasadnione o tyle, że działki są penetrowane przez roje saren i dzików. Dziczych tropów, śladów i śladów żerowania sporo, ale na żadnego się nie natknąłem. Sarny w ogóle się mnie nie bały - widziałem ok 7 sztuk. Co ciekawe, dziki przemieszczają się tu na rowerach.

Podejrzwam, że były dwa. Jeden jechał na rowerze, a drugi prowadził. Moze był pod wpływem.

od sty.2007

2. Smardzowate, ciąg dalszy

Zapożyczone z sąsiedniego wątku o TPK i wierszyka z dzieciństwa :):

Dzik jest dziki,

dzik jest zły,

ale dzik cyklista,

dobry dzik.:-)))... przyroda i te sprawy - dobre!

od wrz.2006

3. Smardzowate, ciąg dalszy

Tomku nie dziwię się że prowadził. Trochę nim rzucało na boki.;-)

od lis.2006

4. Smardzowate, ciąg dalszy

Niestety grzyb nie zachował się zgodnie z oczekiwaniami. Po ponad tygodniu wyglądał tak:

Może jednak piestrzenica olbrzymia? albo coś z Helvella?

Eksykat mam.

od maj.2003

5. Smardzowate, ciąg dalszy
23.maj.08 14:51
Anna Kujawa "AniaK"

Wygląda cudacznie, ale cechy mikro wskazują, że to najprawdopodobniej jednak naparstniczka, tylko tak pozniekształcana. Możesz, ją zgłaszać jako Verpa conica cf.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji