bio-forum.pl

Porosty na modrzewiu

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Porosty na modrzewiu
14.kwi.08 11:20
Piotr Kobierski

Jakie to gatunki porostów?

1)

2)

3)

4)

5)

6)

od gru.2007

2. Porosty na modrzewiu

Zdjęcie nr. 1 Hypogymnia physodes i prawdopodobnie Cetraria chlorophylla (chodź nigdy na gałęzi rosnącej nie widziałem)

Zdjęcie nr. 2 Platismatia glauca? (może też być Cetraria chlorophylla, nie mam przy sobie książki, a pamiętam że różnią się na pewno kolorem) oraz najprawdopodobniej Pseudevernia furfuracea i H. physodes

Zdjęcie nr 3. Usnea sp.

Zdjęcie nr 4. Ramalina sp.?

Zdjęcie nr 5. Ramalina sp.?, Usnea sp. i być może z prawej Hypogymnia tubulosa

Zdjęcia nr 6. Usnea sp.?

Brak doświadczenia w brodaczkach i odnożycach (u mnie rosną jedynie 3 gatunki) powoduje, że nie chcę podawać moich przypuszczeń. Pomocne by było podanie regionu kraju, albo mezoregionu, a także siedliska (gatunek drzewa oraz zbiorowisko, np. las/pole etc.) ponieważ pomaga to wykluczyć pewne gatunki.

od lut.2007

3. Porosty na modrzewiu
16.kwi.08 07:45
Piotr Kobierski

Porosty występują w młodniku modrzewiowym.

woj. lubuskie gmina Lubsko

od maj.2008

4. Porosty na modrzewiu
21.maj.08 14:42
Martin K. "marten"

1, 2, 3 (to pewnie U. hirta) tak jak podaje przedmówca,

na 4 i 5 wyglada jak Evernia prunastri, z Hypogymnia tubulosa

6 to Usnea, ale jaka... Moze subfloridana...

od lut.2007

5. Porosty na modrzewiu
18.cze.08 09:20
Piotr Kobierski

Moje porosty oznaczył prof. Lipnicki

1) płucnica zielonawa (Cetraria chlorophylla)

2) płucnik modry (Platismatia glauca) obok mąklik otrebiasty (Pseudevernia furfuracea)

3)Usnea - (określenie gatunku na podstawie zdjęcia byłoby w dużym stopniu tylko przypuszczeniem)

4) mąkla tarniowa (Evernia prunastri)

5) mąkla tarniowa (Evernia prunastri) oraz pustułka rurkowata (Hypogymnia tubulosa) po lewj Usnea

6)Usnea - (określenie gatunku na podstawie zdjęcia byłoby w dużym stopniu tylko przypuszczeniem)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji