bio-forum.pl

Czy to może być Jackrogersella cohaerens

bez logowania - można przeglądać

od paź.2023

1. Czy to może być Jackrogersella cohaerens

Jeden owocnik pomiędzy być może Myxarium nucleatum. itd., ten owocnik podobny do jeżyny zobaczyłem dopiero w domu, jak przeglądałem zdjęcia, podobny trochę do Jackrogersella cohaerens, owocnik ma 1-1, 5 cm, mam tylko jedno zdjęcie, gdyż w momencie robienia zdjęcia nie zauważyłem go.

od paź.2023

2. Czy to może być Jackrogersella cohaerens

Dodam tylko że zdjęcie było zrobione 26 stycznia tego roku w temperaturze koło zera, w nocy przymrozki

od paź.2007

3. Czy to może być Jackrogersella cohaerens

Mz ani jedno, ani drugie nie jest grzybem. To szeroko rozumiane "pwdre ser".

od paź.2023

4. Czy to może być Jackrogersella cohaerens

Ciekawe Jacku, ja spotykam podobne twory tylko w 1 obszarze, w innych ich nie ma, zawsze tylko tak w zimnych warunkach, mają takie formy przeżroczyste, niektóre mętne, najczęściej na dębach, jedne mogą być sluzaczkiem, inne nie wiadomo czym, spotkałem też na bzie czarnym 2 metry nad ziemią. Dwa lata temu w zagłębieniu koło rzeczki było tego w 1 formie około 2 kg, wtedy było mokro dłuższy czas w styczniu, a zjawisko, czy to grzyb, czy śluzowiec, czy coś innego jest raczej rzadkie, dziwne że brak do tej pory rzetelnych badań, i pozostają tylko teorie, to podobne do jeżyny też dziwne, niestety zobaczyłem dopiero w domu, dodam 2 zdjęcia, pierwsze z stycznie w lata temu, noce minusowe, w dzień około zera, na bzie 2 metry nad ziemią, drugie pniak w grudniu warunki takie same

od paź.2007

5. Czy to może być Jackrogersella cohaerens

cytat:

a zjawisko, czy to grzyb, czy śluzowiec, czy coś innego jest raczej rzadkie

Nie wiem o chodzi, ale takiego "rodzaju" galaretek znajduję dużo. Większość z nich, po dokładniejszym przyjrzeniu się i zbadaniu okoliczności, można z dużą dozą pewności przypisać. Znajdowałem już "pwdre ser", które okazały się być pozostałościami zjedzonych płazów, żywicą z drzew liściastych czy też pozostałością po "orgii" ślimaków.

cytat:

dziwne że brak do tej pory rzetelnych badań, i pozostają tylko teorie

Nie prawda, ale problem w tym, że nie wszystkie "tego typu" znaleziska zostały odpowiednio przebadane, a w necie krąży wiele błędnych opinii, rozważań i typowań.

cytat:

to podobne do jeżyny też dziwne

To klaster jaj, pozostałość po zjedzonym płazie.

To powyżej, to dwa różne "pwdre ser". Pierwsze to płazie jajowody, pozostałość po zjedzonym płazie. To drugie ( bez innych danych) pozostanie zagadką.

od paź.2023

6. Czy to może być Jackrogersella cohaerens

No tak, ja tylko przytoczyłem ze w tym samym okresie, na tym samym terenie spotykam te twory, i tak wstawiłem z ciekawości zapytanie, spotykam też tam przebadane ostatnio lodowe włosy, i inne zjawisko lód włóknisty, a że włóknisty dowiedziałem się dopiero w tym roku, bo też nie wiedziałem co to, wstawię jedno zdjęcie lodowych włosów, i lodu włóknistego, występują w tym samym czasie, dzięki Jacku za odzew

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji