bio-forum.pl

grzyb na padłej topololi

bez logowania - można przeglądać

od paź.2023

1. grzyb na padłej topololi

Owocniki znalezione 24. 01. 2025 w lesie mieszanym na padłym pniu drzewa w ilości paru sztuk, porobiłem zdjęcia które wstawię

od sie.2002

2. grzyb na padłej topololi
2.lut.25 13:26
Piotr Perz "pimpek"
E

Mariusz.....

od paź.2023

3. grzyb na padłej topololi

Nie pisałem przypuszczeń gdyż nie chciałem strzelać, mam za mało doświadczenia, a trafia mi się trafiać na grzyby unikatowe w skali Polski, i Europy, ale przez brak możliwości dokładnej identyfikacji zostawiam je. Uważam że lepiej wstawić bez przypuszczenia nazwy gatunkowej, co w moim przypadku jest często niemożliwe. Nierozpoznanych mam setki, wstawiam tylko wybiórczo na forum, u mnie w regionie nikt tym się nie interesuje, a stanowiska grzybów znikają w zastraszającym tempie, te które ostatnio wstawiłem szerszy opis nic nie wnosi, ale mogę go zawsze dodawać. Nie robię tego w swoim interesie, tylko jak inni którym leży na sercu dobro Polskiej przyrody, pytanie co jest ważniejsze, czy idealne stylistycznie, i dopracowane doniesienie, które jest raczej domeną doświadczonych kolegów, czy obraz rzadkich gatunków. Moim zdaniem nadrzędne jest przynajmniej próba udokumentowania resztek tego co zostało. Wiem że regulamin jest po coś, postaram się robić dokładniejsze opisy, ale nie będę strzelał z gatunkami. Od półtora roku coś tu wstawiam, pierwszy atlas Ewalda Gerharda kupiłem w latach 90. U mnie w ciągu ostatnich 10 lat ubyło 70 procent gatunków grzybów, niesamowita dewastacja lasów, i region o najmniejszej ilości opadów w Polsce. Dlatego zacząłem dokumentować resztki które zostały

od sie.2002

4. grzyb na padłej topololi
2.lut.25 14:52
Piotr Perz "pimpek"
T

od paź.2023

5. grzyb na padłej topololi

Wiem o co chodzi, postaram się dodawać więcej cech grzyba, pozdrawiam

od sie.2002

6. grzyb na padłej topololi
2.lut.25 15:06
Piotr Perz "pimpek"

Dziękuję Mariusz:-)

od lip.2004

7. grzyb na padłej topololi

Pimpek ma rację.

Nie chodzi o typowanie gatunku, rodzaju itp.

Chodzi raczej też troszkę o komfort przeglądających forum.

Ten powtarzający się tytuł wątku, który powtarzasz, na dłuższą, jak i krótszą metę, trochę utrudnia i męczy:-)

od maj.2019

8. grzyb na padłej topololi

Myśl przewodnia Mariuszu jak najbardziej słuszna. Każde zapytanie, zgłoszenie cenne jest dla nauki jak i dla umieszczającego. Nie ma za dużo Osób tak myślących i pewno dużo więcej nie będzie. Zastosuj się do uwag i czekamy na następne pytania i zgłoszenia. :)

od paź.2023

9. grzyb na padłej topololi

Wiem że ostatnio spłaszczyłem zapytania do minimalistycznej formy, składającej się do wizerunku foto, i ze lepiej nawiązać do stylu, i formy kolegów którzy od dawna się tym zajmują. wątek istotny, dziękuję za uwagi, i pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji