bio-forum.pl

Prośba o oznaczenie chrobotków z boru chrobotkowego

bez logowania - można przeglądać

od lip.2023

1. Prośba o oznaczenie chrobotków z boru chrobotkowego
26.sty.25 09:08
Paweł Kuziora "pawkuz"
Okaz 1.

Proszę o oznaczenie tych trzech okazów chrobotków rosnących na glebie, na skraju boru chrobotkowego Cladonio- Pinetum. Identyfikacja tych porostów jest mi potrzebna do wniosku o wyłączenie z gospodarki leśnej tego unikatowego siedliska.

Okaz 1.

Okaz 1. Zbliżenie na podecja.

Okaz 2.

Okaz 2. Widoczne prolifikacje.

Okaz 3. Zbliżenie.

Okaz 3. Dominuje plecha pierwotna.

Okaz 3. Zbliżenie na łuski plechy.

Bór chrobotkowy.

Z góry dziękuję za wszelkie oznaczenia.

Edit: Mój typ na okaz 3 to Cladonia cervicornis, z kolei okaz 1 to wg mnie chrobotek rożkowaty (Cladonia cornuta).

od cze.2010

2. Prośba o oznaczenie chrobotków z boru chrobotkowego
30.sty.25 14:27
Piotr Grzegorzek

Podciągam. W tym wypadku sprawa jest o tyle trudna, że każdorazowo w grę wchodzi kilka gatunków. Jednoznaczne oznaczenie ze zdjęć jest niemożliwe. Warto zauważyć, że ten zespół w systemie Natura 2000 oznaczony jako siedlisko przyrodnicze 91T0-1 (śródlądowy bór chrobotkowy) i jako taki nie może być tak po prostu wyrżnięty.

od sie.2013

3. Prośba o oznaczenie chrobotków z boru chrobotkowego
30.sty.25 19:44
Andrzej Ryś

Proponuję najpierw sprawdzić w nadleśnictwie co w tym miejscu mają w planie do wykonania.

od lip.2023

4. Prośba o oznaczenie chrobotków z boru chrobotkowego

Z pewnością w tym roku, bądź za parę lat zostaną tu przeprowadzone zabiegi pielęgnacyjne (czyszczenia), o których nadleśnictwo raczej nigdzie nie informuje. Po takich zabiegach wszystkie ścięte drzewa są pozostawiane w miejscu ścięcia, czyli na chrobotkach, co raczej nie będzie dla nich obojętne. Może nie zniszczyłyby one całkowicie boru chrobotkowego, ale lepiej dla boru będzie, jak zostanie on wyłączony spod wszystkich działań, jakie mogą mu potencjalnie zaszkodzić.

od sie.2013

5. Prośba o oznaczenie chrobotków z boru chrobotkowego
15.lut.25 00:40
Andrzej Ryś

Na ostatnim zdjęciu widać pojedyncze pniaczki i mimo tego siedlisko na oko wygląda w stanie dobrym co jest głównie zasługą brzozy (większy dopływ światła) dominującej w tym płacie boru suchego chrobotkowego. Jeżeli są tam planowane zabiegi pielęgnacyjne (raczej trzebieże wczesne) to ich wykonanie będzie miało pozytywny wpływ na siedlisko - więcej światła dotrze do dna lasy. Oczywiście pozyskany urobek wraz z gałęziami należy usunąć poza powierzchnię. Wg podręczników GIOŚ z serii Monitoring siedlisk i gatunków, wychodzi że o tym siedlisku wciąż jeszcze mało wiemy. Ekstensywnie ale niekiedy rabunkowe użytkowane bory chrobotkowe w prywatnych lasach włącznie z wygrabianiem ściółki wydaje się, że były idealnym rozwiązaniem. Pamiętajmy również o tym, że zdecydowana większość borów chrobotkowych rośnie na wydmach nadmorskich jak i śródlądowych. A sukcesja na tych siedliskach przebiega w uproszczeniu od klasycznych wydm z ruchomym piaskiem, dalej poprzez wydmy szare, murawy napiaskowe poprzez bory chrobotkowe, bory suche, bory świeże i kończy się niekiedy na borach mieszanych świeżych. Naturalnie takie ciągi mogą być przerwane np przez pożary a sztucznie poprzez np zręby lub wspomniane wcześniej ekstensywne użytkowane bory.

od sie.2013

6. Prośba o oznaczenie chrobotków z boru chrobotkowego
15.lut.25 00:55
Andrzej Ryś

Zapomniałem o zdjęciach, które miałem dodać. Fragment ciepłolubnej murawy napiaskowej z chrobotkiem reniferowym i rzadkimi kępkami wrzosy oraz widliczem cyprysowym. Takie siedliska występują na szerokich (50 m) pasach przeciwpożarowych wykonanych jeszcze przez niemieckich leśników i utrzymywanych do dziś przez naszych. Pasy te funkcjonują w Puszczy Piskiej a łączna ich długość to co najmniej 50 km.

od lip.2023

7. Prośba o oznaczenie chrobotków z boru chrobotkowego
26.lut.25 15:41
Paweł Kuziora "pawkuz"

W istocie najlepszym rozwiązaniem w celu zachowania tego zbiorowiska byłaby ochrona czynna poprzez czyszczenia wraz z usuwaniem ściętych pni/gałęzi w celu utrzymywania odpowiednich warunków świetlnych przy jednoczesnej ochronie przed dewastowaniem runa. Jednak wprowadzenie tam takiej formy ochrony byłoby raczej trudne z perspektywy formalnej. Wydzielenie, w którym znajduje się ten bór chrobotkowy składa się nie tylko z niego, lecz także z przylegających do niego innych typów borów ze starszym drzewostanem sosnowym. Wobec tego, nawet gdy czyszczenia w odpowiedni sposób byłyby dalej wykonywane, to zagrożenie związane ze zdewastowaniem runa przez maszyny podczas wywózki drewna z innych części wydzielenia dalej byłoby bardzo duże. Byłem świadkiem, jak po jednej zrywce po borze chrobotkowym w bardzo dobrej kondycji znajdującym się na jego obrzeżu pozostało może z 10% struktury runa. Wyłączenie z gospodarowania całego obszaru wydzielenia mogłoby zapobiec przynajmniej takim zagrożeniom i byłoby tymczasowym rozwiązaniem wobec dłuższego procesu starania się o ochronę czynną.

PS. Ładne suche murawy z udziałem chrobotków znajdują się gdzieniegdzie na sródleśnych pasach pod liniami wysokiego napięcia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji