bio-forum.pl

Macrolepiota pod jodłą

bez logowania - można przeglądać

od cze.2017

1. Macrolepiota pod jodłą

Myślałem, że na zdjęciu jest Macrolepiota konradii, ale otrzymałem korektę na Macrolepiota rhodosperma. Znalazłem też informację, że to synonimy.

od paź.2007

2. Macrolepiota pod jodłą

A skąd ta informacja?

M. konradii to synonim Macrolepiota mastoidea , a M. rhodosperma to synonim Macrolepiota fuliginosa. Za IF i COL.

od cze.2017

3. Macrolepiota pod jodłą

Trafiłem na taką stronę przypadkiem pharmanatur.com.

Ale bardziej jestem zainteresowany, czy słusznie dostałem taką korektę? :)

od cze.2017

4. Macrolepiota pod jodłą

Według Grzyby pl. Macrolepiota konradii = Lepiota excoriata var. mastoidea

od wrz.2020

5. Macrolepiota pod jodłą
21.sty.25 08:55
Tomasz Sobczak "jadf"

Są dwie 2 M. konradii. Jedna to gatunek z grupy M. mastoidea sl. druga M. konradii to synonim M. fuliginosa (pod tą nazwą też funkcjonują 2 taksony) i M. rhodosperma które są gatunkami z grupy M. procera sl. Słowa gatunek używam tutaj trochę na wyrost, bo oznaczanie czubajek do gatunku to dość karkołomne przedsięwzięcie. "Morfogatunki" bardzo często nie pasują do genetycznych gatunków i odwrotnie. Twoja to coś w stylu tej drugiej konradii, chociaż pewnie by pasowała też np. na M. fuligineosquarrosa. Osobiście oznaczam Macrolepioty jako M. procera sl., M. mastoidea sl., albo M. excoriata sl. IF niestety ostatnimi laty mocno nie nadąża z aktualizacją taksonomii, zwłaszcza w takich nietypowych przypadkach.

od wrz.2005

6. Macrolepiota pod jodłą

Dodam też, że są źródła które uznają M. fuliginosa i M. konradii za osobne gatunki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji