bio-forum.pl

Mikro Asco z pokrzywy

bez logowania - można przeglądać

od mar.2022

1. Mikro Asco z pokrzywy
17.sty.25 14:58
Marian Sęktas "MS"

16. 01. 2025 Gdańsk, zarośla przy ul. Abrahama 30. Grzybek niedojrzały, przezroczyste formy tworzą mnóstwo konidiów. Ciemniejsze formy z trzoneczkami w IKI zabarwiają się na ciemnozielono. Co to mogłoby być?

od maj.2009

2. Mikro Asco z pokrzywy

Nie bardzo w tym temacie jest mi po drodze ale to może są anamorfy, chociaż nie zagłębiałem się w temacie i nie wiem jak je traktować możliwe, że jako sklerocja?

W każdym bądź razie poszukaj pod hasłem Phoma (prawdopodobnie powiązana z Leptosphaeria)?

Powodzenia: D

od maj.2009

3. Mikro Asco z pokrzywy

Z ciekawości trochę poszperałem i żebyś nie tracił czasu to linkuję wątek z Ascofrance.

Masz tam od razu linki do literatury. W jednej z prac masz podział ze względu na substrat, z Urtica wymienone są dwa gatunki;

ascofrance.com

od mar.2022

4. Mikro Asco z pokrzywy
17.sty.25 21:50
Marian Sęktas "MS"

Serdeczne dzięki. Zaraz klikam

od mar.2022

5. Mikro Asco z pokrzywy
17.sty.25 22:01
Marian Sęktas "MS"

Dzięki jeszcze raz za materiały i turbo-przyśpieszenie analizy (nie wiedziałem, że to taka afera jeszcze przedwojenna jest z tą anamorfą :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji