Hej :)
Słuchajcie, czy może mi ktoś powiedzieć jak to aktualnie wygląda z systematyką grzybów? Powiem szczerze, że czasem już się gubię, bo patrząc na rodzaje okazuje się, że przynależą one do różnych rodzin - zależnie od źródła...
Dla przykładu podam murszaka rdzawego Phaeolus schweinitzii (Fr.) Pat.
I teraz tak:
1) Mycobank podaje, że należy do rodziny Phaeolaceae
2) Index Fungorum podaje, że należy do rodziny Laetiporaceae
3) GBIF podobnie jak IF wskazuje rodzinę Laetiporiaceae
4) W innych źródłach znajduję jeszcze Hymenochaetaceae lub Fomitopsidaceae
I jestem teraz głupi... Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Którym źródłem się posługiwać przy systematyce? MB? IF? GBIF?
Skoro mówisz, że jesteś głupi to raczej my wszyscy jesteśmy głupcami bo każdy ma ten sam problem i podejrzewam, że tego problemu szybko nie da się rozstrzygnąć.
Najlepiej oprzeć się na jednym źródle i o ile to jest konieczne, podać z jakiego skorzystaliśmy.
Zarys systematyki grzybów i organizmów grzybopodobnych został podsumowany w zeszłym roku przez międzynarodowy zespół mykologów:
Tutaj już zazwyczaj to do której rodziny grzybek należy zależy od osobistej opinii autora. Np. w 2023 wyszła publikacja dzieląca Discinaceae na 8 rodzajów (Wang et al.), rok później kolejna łącząca te wszystkie 8 rodzajów w Gyromitra (Dirks et al.) i te 2 systematyki sobie równocześnie funkcjonują. Z siostrzanymi rodzinami jest podobnie.
To chyba była konkluzja w Botanice Szweykowskich że jedynym rzeczywistym, w naturze występującym bytem jest gatunek (choć i tu są problemy), a cała reszta to efekt naszej chęci szufladkowania (a do jakich dylematów to prowadzi to już można poczytać we Wstępie do imagineskopii;D).
Lista autorów artykułu niedługo dogoni publikacje o cząstkach elementarnych z CERN. :)
A artykuł b. ciekawy, przynajmniej początek. Dokończę czytać jutro w pociągu. Dzięki Marcinie.
Dzięki za rozwianie moich wątpliwości odnośnie wątpliwości :) dotyczących systematyki. Artykuł biorę i czytam - dziękuję Marcin.
Ten przegląd systematyki grzybów będzie aktualizowany - następny raz w 2026 r. Warto zaglądać też na stronę tego projektu: outlineoffungi.org