bio-forum.pl

Aktualna systematyka grzybów

bez logowania - można przeglądać

od sie.2008

1. Aktualna systematyka grzybów

Hej :)

Słuchajcie, czy może mi ktoś powiedzieć jak to aktualnie wygląda z systematyką grzybów? Powiem szczerze, że czasem już się gubię, bo patrząc na rodzaje okazuje się, że przynależą one do różnych rodzin - zależnie od źródła...

Dla przykładu podam murszaka rdzawego Phaeolus schweinitzii (Fr.) Pat.

I teraz tak:

1) Mycobank podaje, że należy do rodziny Phaeolaceae

2) Index Fungorum podaje, że należy do rodziny Laetiporaceae

3) GBIF podobnie jak IF wskazuje rodzinę Laetiporiaceae

4) W innych źródłach znajduję jeszcze Hymenochaetaceae lub Fomitopsidaceae

I jestem teraz głupi... Czy ktoś może mi to wyjaśnić? Którym źródłem się posługiwać przy systematyce? MB? IF? GBIF?

od maj.2009

2. Aktualna systematyka grzybów

Skoro mówisz, że jesteś głupi to raczej my wszyscy jesteśmy głupcami bo każdy ma ten sam problem i podejrzewam, że tego problemu szybko nie da się rozstrzygnąć.

Najlepiej oprzeć się na jednym źródle i o ile to jest konieczne, podać z jakiego skorzystaliśmy.

od wrz.2004

3. Aktualna systematyka grzybów

Zarys systematyki grzybów i organizmów grzybopodobnych został podsumowany w zeszłym roku przez międzynarodowy zespół mykologów:

od wrz.2020

4. Aktualna systematyka grzybów
3.sty.25 12:24
Tomasz Sobczak "jadf"

Tutaj już zazwyczaj to do której rodziny grzybek należy zależy od osobistej opinii autora. Np. w 2023 wyszła publikacja dzieląca Discinaceae na 8 rodzajów (Wang et al.), rok później kolejna łącząca te wszystkie 8 rodzajów w Gyromitra (Dirks et al.) i te 2 systematyki sobie równocześnie funkcjonują. Z siostrzanymi rodzinami jest podobnie.

od wrz.2005

5. Aktualna systematyka grzybów

To chyba była konkluzja w Botanice Szweykowskich że jedynym rzeczywistym, w naturze występującym bytem jest gatunek (choć i tu są problemy), a cała reszta to efekt naszej chęci szufladkowania (a do jakich dylematów to prowadzi to już można poczytać we Wstępie do imagineskopii;D).

od kwi.2001

6. Aktualna systematyka grzybów

Lista autorów artykułu niedługo dogoni publikacje o cząstkach elementarnych z CERN. :)

A artykuł b. ciekawy, przynajmniej początek. Dokończę czytać jutro w pociągu. Dzięki Marcinie.

od sie.2008

7. Aktualna systematyka grzybów

Dzięki za rozwianie moich wątpliwości odnośnie wątpliwości :) dotyczących systematyki. Artykuł biorę i czytam - dziękuję Marcin.

od wrz.2004

8. Aktualna systematyka grzybów

Ten przegląd systematyki grzybów będzie aktualizowany - następny raz w 2026 r. Warto zaglądać też na stronę tego projektu: outlineoffungi.org

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji