bio-forum.pl

2024-11-15 Jaworzno - niedaleko od rynku

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2024-11-15 Jaworzno - niedaleko od rynku
24.lis.24 13:08
Piotr Grzegorzek

Wracając z redakcji do Chrzanowa będąc na ulicy Sławkowska zauważyłem miechunkę - Alkekengi officinarum w stadium potrzebnym do uzupełnienia wideoklipów.

Pod latarnią jest zielone zgrupowanie.

Tutaj zauważam bylicę - Artemisia vulgaris.

Jestem na rynku. Ruszam na południe. Mijam jałowiec - Juniperus sabina.

Nad rynkiem wiszą czarne chmury.

Jestem przy skwerze Legionów Polskich. Widzę martwe drzewa. A jeszcze 5 lipca tego roku całe to towarzystwo było zielone.

Wejmutka - Pinus strobus znajdująca się na prawo od schodów jest zdecydowanie martwa.

Pomiędzy martwymi szpilkami wyrastają jawor - Acer pseudoplatanus i bluszcz - Hedera helix.

Jest bodziszek - Geranium pusillum.

Podchodzę do biblioteki.

Podchodzę do drugiej wejmutki - Pinus strobus. Drzewo obumiera Na szpilkach widać czarne pryszcze. To może być Meloderma desmazieri.

Analogiczne objawy zauważyłem na sośnie - Pinus nigra. Czy to ta sama choroba trudno powiedzieć.

Zawracam. Oto chmury nad rynkiem.

Wchodzę w ulicę Sławkowską. Oto cyprysiki - Chamaecyparis. Poprzedza je robinia - Robinia pseudoacacia.

Idąc dalej mijam klon - Acer platanoides.

I jeszcze ostatnie spojrzenie w niebo.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji