bio-forum.pl

Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

Na pniu żywego buka znalazłem takie narośla koloru białego. Nie mam pojęcia co to może być. Podejrzewam, że jakiś porost. Proszę o pomoc w jego identyfikacji:

od gru.2003

2. Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

Też znalazłem ale posta nie mogę znależć...

od lut.2007

3. Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

A w tym poście było rozwiązanie?

od gru.2003

4. Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

Nie

od lip.2005

5. Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

Myślę, że to nie porost ani grzyb, lecz.... owad. Na pniach buka pasożytuje owad z grupy czerwców, z rodziny pleśnikowatych (Eriococcidae), a nazywa się Cryptococcus fagisuga. Wytwarza on taką właśnie białą, woskową wydzieline, pod która się ukrywa. W necie nie znalazłem dobrych zdjęć do porównania, najlepsze są chyba tutaj: forestpests.org

Podobne naloty na pniach tworzą też owady z rodziny ochojkowatych (Adelgidae), ale te występują z reguły na drzewach iglastych. W ich przypadku można znaleźć więcej zdjęć, np. występującej na świerku Dreyfusia (=Adelges) piceae.

od lut.2007

6. Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

To zdecydowanie jest to co na podanym linku, czyli Cryptococcus fagisuga. Pewnie szkodnik? Dzięki za pomoc.

od lip.2005

7. Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

Cieszę się, że mogłem pomóc. Jakby zapytać buka, to powiedziałby pewnie, ze to szkodnik. Ale z tymi owadami to jest podobnie jak z hubami. Każdy chce żyć, każdy wypracował sobie jakiś na to sposób i chyba ma do tego prawo!

A tak z innej beczki - śledziłem na forum, jak umawiałeś się z Mirkiem do lasu. Miałem dużą ochotę sie doczepić, ale albo za późno przeczytałem Waszą rozmowę, albo właśnie tego dnia nie miałem czasu, więc niepotrzebnie nie zawracałem Wam głowy. Polecam się jednak na przyszłość. Sam bardzo dużo chodzę po Lasach Oliwskich, a mieszkam w takim miejscu, że do Doliny Samborowo dochodzę w 15 minut.

od lut.2007

8. Białe, grudkowate na żywym pniu bukowym ?

Włodek nie ma sprawy uwzględnimy Cię w grafiku :))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji