bio-forum.pl

Samowolki florystyczne na mojej działce.

bez logowania - można przeglądać

od paź.2007

1. Samowolki florystyczne na mojej działce.

Stawiam że to szałwia

Tu tuszę niezapominajkę

ale tu już zaczynają się schody;- (

i ciąg dalszy tej roślinki z innego ujęcia.

I jeszcze wszystkie razem...

od sty.2007

2. Samowolki florystyczne na mojej działce.

Lamium sp.

Veronica sp.

coś z Brassicaceae:-)

od cze.2010

3. Samowolki florystyczne na mojej działce.
31.mar.08 21:25
Piotr Grzegorzek

Po pierwsze Lamium purpureum, po drugie Veronica persica, po trzecie i czwarte Erophila verna

od paź.2007

4. Samowolki florystyczne na mojej działce.

wielkie dzięki - moja umiejętność rozpoznawania gatunków, jest gorzej niż kiepska.

Ale jak sprawdziłem w necie, to faktycznie nic innego to być nie może.

od sty.2008

5. Samowolki florystyczne na mojej działce.
2.kwi.08 22:11
Staszek K. "stku"

Jeśli chodzi o przedostatnie to na pewno nie wiosnówka bo nie ma charakterystycznych owalnych łuszczyn. Stawiałbym raczej na Cardamine hirsuta rzeżuchę włochatą albo coś koło tego. Trochę słabo liście widać.

od sty.2007

6. Samowolki florystyczne na mojej działce.

Dodatkowo Erophila verna to bardzo drobna roślinka, a tam gdzie są wszystkie razem wielkością kwiatków i pokrojem dorównuje pozostałym...

Taka'm "mądra", bo mam na świeżo w pamięci wiosnówkę spotkaną dziś gdzieś po drodze do pracy - to naprawdę baaaardzo drobna roślinka :)

od mar.2008

7. Samowolki florystyczne na mojej działce.

od cze.2010

8. Samowolki florystyczne na mojej działce.
3.kwi.08 08:55
Piotr Grzegorzek

Sądzę, że wszelkie wątpliwości w kwestii wiosnówki wyjaśniłoby dodatkowe zdjęcie, gdzie widać byłoby listki i do porównania obok znajdowałaby się jakaś moneta. Moja diagnoza była oparta wyłącznie w oparciu o widok kwiatka z trzeciego zdjęcia. Z innych opcji dopuszczałbym Ararabidopsis thaliana.

od sty.2007

9. Samowolki florystyczne na mojej działce.

trzecie to Cardamine hisuta.

Erophila odpada bo ma łuszczynki, Arabidopsis również, co prawda ma łuszczyny ale jest delikatniejsza, to zupełnie inna roslinka

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji