bio-forum.pl

2024-10-11 Jaworzno - to i owo z miasta

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2024-10-11 Jaworzno - to i owo z miasta
20.paź.24 10:23
Piotr Grzegorzek

Tym razem wracając z redakcji Co Tydzień postanowiłem przede wszystkim uzupełnić swój bank wideoklipów. Na początku róg ulicy Świętej Barbary i Placu Świętego Jana gdzie sfilmowałem lucernę - Medicago falcata.

Dalej idąc okolicą Placu św. Jana zobaczyłem płat begonii - Begonia ×hortensis. To skwer z pomnikiem księdza Stojałowskiego.

Zaraz za skwerem jest coś w rodzaju sztucznego wąwozu. Są śmieci. Jest irga - Cotoneaster horizontalis.

Jest bez - Sambucus nigra i nerecznice - Dryopteris filix-mas.

Pod organistówką przy Sławkowskiej rządzi winobluszcz - Parthenocissus inserta.

Pod nim zielenieje barwinek - Vinca minor.

Ruinę zasłania jesion - Fraxinus excelsior.

Teraz schodzę ulicą Mickiewicza. W donicach zauważam funkie - Hosta.

Jestem prawie w połowie tej ulicy.

Tutaj zwracam uwagę na ścianę domu. Przez bardzo długi czas ozdabiał się kwitnący i owocujący bluszcz - Hedera helix.

Na trawiastej przestrzeni pod nim kwitnie mierznica - Ballota nigra.

Idąc w dół mijam pokrzywę - Urtica dioica.

Dalej pod budynkiem banku od zawsze wyrasta jesion - Fraxinus excelsior. Teraz porażają go Erysiphe salmoni oraz Phyllactinia fraxini

Oto spory jesion - Fraxinus excelsior rosnący blisko skrzyżowania tej ulicy z ulicą Grunwaldzka.

od cze.2010

2. 2024-10-11 Jaworzno - to i owo z miasta
20.paź.24 10:25
Piotr Grzegorzek

Teraz skręcam w kierunku skweru im. kpt. Stanisława Nowakowskiego spełniającego się w roli dachu parkingu.

Na początku bniec- Melandrium album.

Na posesji na prawo od skweru zauważam klon - Acer platanoides "Globosa".

Oto powierzchnia skweru spełniającego się w roli zielonego dachu.

Ogrodzenie skweru oplata rdestówka - Fallopia aubertii.

Na owocach są czarne pyknidia.

W okolicy przystanków posadzono platany - Platanus ×hispanica. Poraża je mączniak - Erysiphe platani. Są klejstotecja.

Teraz zerkam na niego nad galerią Galena.

Z białego bractwa przy Galenie oraz przystanku Centrum ubyła jedna brzoza - Betula utilis.

I jeszcze grupa hortensji - Hydrangea paniculata.

Tuż przed przyjazdem autobusu zerknąłem w kierunku Galeny. Czarna chmura była bardzo malownicza.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji