Tym razem wracając z redakcji Co Tydzień postanowiłem przede wszystkim uzupełnić swój bank wideoklipów. Na początku róg ulicy Świętej Barbary i Placu Świętego Jana gdzie sfilmowałem lucernę - Medicago falcata.
Dalej idąc okolicą Placu św. Jana zobaczyłem płat begonii - Begonia ×hortensis. To skwer z pomnikiem księdza Stojałowskiego.
Zaraz za skwerem jest coś w rodzaju sztucznego wąwozu. Są śmieci. Jest irga - Cotoneaster horizontalis.
Pod organistówką przy Sławkowskiej rządzi winobluszcz - Parthenocissus inserta.
Pod nim zielenieje barwinek - Vinca minor.
Ruinę zasłania jesion - Fraxinus excelsior.
Tutaj zwracam uwagę na ścianę domu. Przez bardzo długi czas ozdabiał się kwitnący i owocujący bluszcz - Hedera helix.
Dalej pod budynkiem banku od zawsze wyrasta jesion - Fraxinus excelsior. Teraz porażają go Erysiphe salmoni oraz Phyllactinia fraxini
Oto spory jesion - Fraxinus excelsior rosnący blisko skrzyżowania tej ulicy z ulicą Grunwaldzka.
Teraz skręcam w kierunku skweru im. kpt. Stanisława Nowakowskiego spełniającego się w roli dachu parkingu.
Potem rdestowiec -Reynoutria japonica.
Na posesji na prawo od skweru zauważam klon - Acer platanoides "Globosa".
W okolicy przystanków posadzono platany - Platanus ×hispanica. Poraża je mączniak - Erysiphe platani. Są klejstotecja.