Znaleziony wczoraj parę km od miejscowości Nowiny, powiat Chełm, stanowisko jasne w lesie dębowo grabowym, wokoło brzozy, dęby, graby, sosny. Rosło koło siebie parę sztuk owocnika, wysokość 7-8 cm, kapelusz 6-7 cm, wydaje mi się podobny do Cortinarius caesiostramineus, zasłoniaka białawego, wstawiam zdjęcia
ciekawy grzyb, nikt nie podpowie
jeżeli to on, to chyba nie notowany w Polsce
Wracamy do problemu dokumentacji Cortinarius: D Zapach, testy chemiczne (przynajmniej z KOH).
Jestem kompletnym amatorem, nie mam takiej wiedzy, i normalnie mogę zrobić zdjęcia, i wysuszyć owocnik, ale jak Pan przedtem podpowiadał kupię tego kreta i zrobię test, grzyba mam w szufladzie świeżości w lodówce, i leży mi na sercu natura w Polsce, i że tak szybko zanika z powodu dewastacji, i suszy. I wiem że zawracam głowę, pozdrawiam
cytat:jeżeli to on, to chyba nie notowany w Polsce
Przynajmniej raz w PL notowany (Hołownia 1968). Polecam pobrać listę krytyczną Wojewody, PDF jest darmowy -> botany.pl
Dziękuję za link, i informację, pobrałem pdf, i znalazłem wpis Hołownia 1968, wiem że oznaczenie wielu gatunków jest bardzo trudne, wymaga bardzo szerokiej wiedzy, czasu, i można powiedzieć że pewnego rodzaju poświęcenia
Dodam jeszcze testy, robię to pierwszy raz, i mogą być niedokładne, owocnik leżał w szufladzie świeżości w lodówce bosch, grzyby w niej czasami mogą leżeć tygodniami, kupiłem odczynniki, i zrobiłem test, tak dla spokoju sumienia, i jak nawet na nic test się nie przyda to odczynniki będą na przyszłość
jak dla mnie okolice C. torvus
być może i tak, dziękuję za wskazówki bez których nie ma szansy na prawidłowe oznakowanie niektórych zasłoniaków