13. 10. 2024 Straszyn, murawa/łąka z bylinami, na zdrewniałym patyczku (1 mm średnicy) jakiejś byliny. Kapelusze mleczno-białe do 1 mm, krótki trzon. Zarodniki zmienne (szer. do 2 mikro, długość od 6 do 12 mikro-metrów) nie bardzo mi pasują do któregoś z Hymenoscyphus, ale jak na Lachnum nie ma tu szczególnie wybitnych włosków okrywy (w sensie różniących się od parafiz), choć są one widoczne pod binokularem. Worki bez croziers. Reakcja z IKI słaba ale pozytywna. Proszę o sugestię.
Nie C. herbarum, bo kropelki? raczej nie pasują?
Będę analiował. Dzięki za trop
Chyba że to są konidia a nie zarodniki. Muszę to zweryfikować lepiej
Przeanalizuj może jeszcze raz podstawy worków i rzeczywisty kolor apotecjów. Kiedyś u siebie na łodygach szparagów zbierałem Calycellina chlorinella. Warto porównać - to gatunek nowy w PL.
A ja sugeruję poszukać wokół C. discreta.
Z tym, że jest to gatunek zbiorowy. Baral podzielił go ze względu na występowanie haków lub nie... te pierwsze znajdziesz u niego chyba jako C. pseudodiscreta.
Podobnie jak Przemek nie mogę jednoznacznie określić ze zdjęć czy występuje croziers.
W każdym bądź razie wydaje mi się, że zarodniki mogą pasować chociaż moja pamięć jest czasem zawodna: (
Przeanalizuj, bo pewności nie mam!
Dziękuję