bio-forum.pl

Hymenoscyphus, Lachnum czy co innego?

bez logowania - można przeglądać
GRej375565

od mar.2022

1. Hymenoscyphus, Lachnum czy co innego?
17.paź.24 14:12
Marian Sęktas "MS"

13. 10. 2024 Straszyn, murawa/łąka z bylinami, na zdrewniałym patyczku (1 mm średnicy) jakiejś byliny. Kapelusze mleczno-białe do 1 mm, krótki trzon. Zarodniki zmienne (szer. do 2 mikro, długość od 6 do 12 mikro-metrów) nie bardzo mi pasują do któregoś z Hymenoscyphus, ale jak na Lachnum nie ma tu szczególnie wybitnych włosków okrywy (w sensie różniących się od parafiz), choć są one widoczne pod binokularem. Worki bez croziers. Reakcja z IKI słaba ale pozytywna. Proszę o sugestię.

od sie.2002

2. Hymenoscyphus, Lachnum czy co innego?
17.paź.24 15:48
Piotr Perz "pimpek"

Calycina?

Nie C. herbarum, bo kropelki? raczej nie pasują?

od mar.2022

3. Hymenoscyphus, Lachnum czy co innego?
17.paź.24 17:11
Marian Sęktas "MS"

Będę analiował. Dzięki za trop

od mar.2022

4. Hymenoscyphus, Lachnum czy co innego?
17.paź.24 22:20
Marian Sęktas "MS"

Chyba że to są konidia a nie zarodniki. Muszę to zweryfikować lepiej

od mar.2025

5. Hymenoscyphus, Lachnum czy co innego?

Przeanalizuj może jeszcze raz podstawy worków i rzeczywisty kolor apotecjów. Kiedyś u siebie na łodygach szparagów zbierałem Calycellina chlorinella. Warto porównać - to gatunek nowy w PL.

od maj.2009

6. Hymenoscyphus, Lachnum czy co innego?
18.paź.24 14:22
Mirosław Gryc "mirek63"

A ja sugeruję poszukać wokół C. discreta.

Z tym, że jest to gatunek zbiorowy. Baral podzielił go ze względu na występowanie haków lub nie... te pierwsze znajdziesz u niego chyba jako C. pseudodiscreta.

Podobnie jak Przemek nie mogę jednoznacznie określić ze zdjęć czy występuje croziers.

W każdym bądź razie wydaje mi się, że zarodniki mogą pasować chociaż moja pamięć jest czasem zawodna: (

Przeanalizuj, bo pewności nie mam!

od mar.2022

7. Hymenoscyphus, Lachnum czy co innego?
18.paź.24 18:07
Marian Sęktas "MS"

Dziękuję

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji