bio-forum.pl

Miękka huba na topoli

bez logowania - można przeglądać

od lis.2022

1. Miękka huba na topoli

Proszę o identyfikację

15. 10. 2024, Warszawa Mokotów, w ogrodzie

od cze.2010

2. Miękka huba na topoli
15.paź.24 21:14
Piotr Grzegorzek

od paź.2024

3. Miękka huba na topoli
15.paź.24 21:34
Zbigniew Nowak "zbik"

Żółciak siarkowy, czyli kurczak z lasu :)

od paź.2007

4. Miękka huba na topoli
16.paź.24 22:05
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

A ja zawetuję typ poprzedników. Na przekroju widać, że owocnik raczej jest włóknisty, co nie pasuje za bardzo do żółciaka. Również wielkość porów i powierzchnia kapelusza, też mi do niego nie pasują.

Pytanie ( złożone) do znalazcy: na jakim drzewie rósł grzyb, jego wielkość, jego konsystencja, zapach. Czy możesz zrobić przekrój nożem? Czy odłamany fragment zmienił barwę?

od wrz.2004

5. Miękka huba na topoli
17.paź.24 06:43
Marcin Piątek

Też mi na Laetiporus sulphureus nie wygląda

od lis.2022

6. Miękka huba na topoli

Może będę w przyszłym tygodniu w pobliżu to sprawdzę te cechy. Amator ze mnie i myślałem że w przypadku takiego makrogrzyba nie będzie problemów z identyfikacją. To co wiem na ten moment: na pniu topoli / całość szeroka na około 30 cm, ale chyba zrośnięte 3 owocniki / miękki, z wierzchu wyraźnie zamszowaty / nie ściemniał po przełamaniu, a przynajmniej nie w przeciągu 5 minut - bo tyle go widziałem / wąchałem ale nie zapadło mi w pamięci nic szczególnego z tego powąchania, chociaż może mało się zaciągnąłem, więc ta cech na razie ze znakiem zapytania.

Czy to pomoże w identyfikacji?

No i pytanie zasadnicze: jaki los czeka drzewo? jeśli to Laetiporus sulphureus to wywołuje brunatną zgniliznę, więc czy szybko zabije drzewo? ile czasu zostało tej topoli?

od paź.2009

7. Miękka huba na topoli

Przypomina namoknięty Aurantiporus fissilis.

od lis.2022

8. Miękka huba na topoli

Systematyzuję i uzupełniam dane do identyfikacji:

- 15. 10. 2024 / 18. 10. 2024, Warszawa Stary Mokotów, centrum miasta, ogród przydomowy

- na pniu topoli 1m nad ziemią

- szerokość 40 cm (może zrośnięte 2-3 owocniki)

- grubość kapelusza około 5 cm

- konsystencja miąższu: włóknista i gąbczasta: od góry miękka, gąbczasta, bliżej rurek twardsza

- zapach grzybowy

- smak słaby grzybowy

- po przecięciu barwy nie zmienia, nawet po wielu godzinach / różowego odcienia nie ma żadna część owocnika

Jak czytam różne opisy to najbardziej pasuje Spongipellis spumeus, ale nie mam doświadczenia, więc proszę o pomoc

od paź.2007

9. Miękka huba na topoli
18.paź.24 21:17
Jacek Nowicki "gonzo_bf"

To co widać i co piszesz, moim zdaniem również wskazuje na Spongipellis spumeus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji