bio-forum.pl

Czy to muchomory czerwieniejące (czerwonawe) ?

bez logowania - można przeglądać

od paź.2024

1. Czy to muchomory czerwieniejące (czerwonawe) ?
7.paź.24 22:06
Zbigniew Nowak "zbik"

\

od wrz.2006

2. Czy to muchomory czerwieniejące (czerwonawe) ?

tak

od paź.2024

3. Czy to muchomory czerwieniejące (czerwonawe) ?
8.paź.24 10:39
Zbigniew Nowak "zbik"

A więc marynujemy :), Dzięki!

od paź.2024

4. Czy to muchomory czerwieniejące (czerwonawe) ?
8.paź.24 21:46
Zbigniew Nowak "zbik"

Dziś zebrałem kolejną partię :)

Bardzo proszę bardziej wtajemniczonych o potwierdzenie czy wszystkie to Muchomory czerwieniejące/czerwonawe? Według mnie tak, ale oczyściłem i zostawiam w lodówce do jutra dla pewności czy poczerwienieją w przyciętych miejscach;)

Ogólnie obawiam się pomylić ten grzyb tylko z jednym, z (muchomorem szorstkim).

od wrz.2006

5. Czy to muchomory czerwieniejące (czerwonawe) ?

Ten drugi od lewej u góry jakiś ciemny. Zwracasz uwagę na zapach, a właściwie jego brak? I koniecznie musi mieć prążkowany pierścień. Jeśli mogę coś doradzić, zalecam szczególną ostrożność przy zbieraniu, dokładne oględziny każdego, bez pośpiechu.

od paź.2024

6. Czy to muchomory czerwieniejące (czerwonawe) ?
9.paź.24 08:57
Zbigniew Nowak "zbik"

:) no trochę ciemniejszy ale to też jest on, ma przyrośnięty pierścień jeszcze do blaszek, ale po oderwaniu jest prążkowany. Myślisz pewnie, że to może być plamisty? Prążkowany pierścień jest też u muchomora szorstkiego.

Ale słabo coś poczerwieniały do rana w lodówce. Nie wiem czy to wyznacznik, czy może tak być?

od paź.2024

7. Czy to muchomory czerwieniejące (czerwonawe) ?
9.paź.24 09:12
Zbigniew Nowak "zbik"

oderwałem trzonek od tego ciemniejszego wraz z pierścieniem przyrośniętym do blaszek i jak widać ma prążki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji