bio-forum.pl

brązowe areolki na betonie

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. brązowe areolki na betonie
1

Nie mam pomysłu na gatunek, wygląda nieco jak coś z Acarospora, ale na betonie? Każda areolka ma max około 1mm, był też wariant z szarymi areolkami, ale miały one po max 3mm nawet i może to być inny gatunek. Stanowisko mocno nasłonecznione, na płaskiej poziomej powierzchni konstrukcji betonowej w dolince, okolice Piotrkowa Tryb.

od gru.2007

2. brązowe areolki na betonie
fusc

Chyba znalazłem odpowiedź, a brzmi ona Lecidea fuscoatra, gatunek o plesze tak zmiennej, że daje wrażenie wielu gatunków obok siebie. Znalazłem też zdjęcia w internecie. Przeczytałem również, że ten gatunek jest dosyć częsty, jedynie że źródło podaje o skałach krzemianowych i wapieniach (rzadziej) a ta rosła na betonie.

uklichens.co.ukLecidea^% 20fuscoatra% 20small. jpg" target="_blank">Lecidea[uklichens.co.uk]% 20fuscoatra% 20small. jpg

uklichens.co.ukLecidea^% 20fuscoatra% 202% 20small. jpg" target="_blank">Lecidea[uklichens.co.uk]% 20fuscoatra% 202% 20small. jpg

A tu jest drugie zdjęcie zrobione zaraz obok poprzedniego

A co Wy na to drodzy forumowicze?

od gru.2007

3. brązowe areolki na betonie

Jednak błąd, to brązowe to Verrucaria nigrescens (z oznaczenia fachowca). A to jasne to nie wiem. Może ma ktoś jakieś typowania?

od gru.2007

4. brązowe areolki na betonie

Jednak błąd, to brązowe to Verrucaria nigrescens (z oznaczenia fachowca). A to jasne to nie wiem. Może ma ktoś jakieś typowania?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji