bio-forum.pl

\Coprinopsis semitalis?}

bez logowania - można przeglądać
GRej375428

od paź.2020

1. \Coprinopsis semitalis?}

2024. 09. 11, Kwitajny k. Pasłęka. Las liściasty (Lp, Db, Bk, Gb), droga leśna obficie porośnięta mchem. Kilka owocników w mchach i obok masowo rosnących Melastiza sp. Największy ok. 2 cm. śr. i 4, 5 cm. wys.

Rozwarte owocniki niestety w dużej części "popłynęły", zanim przywiozłem je do domu, ale na szczęście pobrałem 3 z tych osesków, które po 24h ładnie się rozwinęły:

Zapomniałem powąchać tych większych, a z małych po rozwinięciu nie wyczułem żadnego zapachu.

Zarodniki migdałowate z wyraźną osłonką (perysporium), wymiary (mierzone bez wyrostka i perysoporium): (8, 8) 9, 3-13, 1 x 5, 0-6, 1 um, Q 1, 66-2, 38, średn. 10, 76 x 5, 45, Qav = 1, 97 (N=48)

Pod wpływem LaCB (a może samoistnie?) perysporium odkleja się lub całkowicie odpada:

Osłona skórki kapelusza:

Zbliżenie na wyrostki (niestety nie mam HCl, żeby sprawdzić, czy się rozpuszczają..)

Prawdopodobnie skórka kapelusza pod osłoną:

Podstawki raczej 4-sterygmowe, choć trochę trudno to pokazać:

Pierwszy raz mam pod mikroskopem czernidłaka, ale wydaje mi się, że przy tych dość charakterystycznych cechach powinien to być tytułowy, ale może też być C. narcotica - tylko ten brak zapachu?

Błażeju? :)

od wrz.2005

2. \Coprinopsis semitalis?}

zdecydowanie C. semitalis

poproszę

od paź.2020

3. \Coprinopsis semitalis?}

Bardzo dziękuję za potwierdzenie:-)

Błażeju, a czy te białe wyrostki/kolce na blaszkach (poniżej zbliżenie cyfrowe) to coś charakterystycznego dla tego gatunku/grupy? Chyba wcześniej nie widziałem tego w czernidłakach.

I mam prośbę do moderatorów o poprawienie tytułu, żeby nie wyglądał tak koślawo.

od wrz.2005

4. \Coprinopsis semitalis?}

To są pleurocystydy: D

Większość ma, ale często nie sterczą tak wyraźnie, albo (starsze owocniki) już się zaczynają zapadać.

od paź.2020

5. \Coprinopsis semitalis?}

Moje pierwsze skojarzenie też było takie - ale one muszą być ogromne :), wychodzi mi zgrubnie że nawet 200 um?

W każdym razie rozumiem, że to nie jest żadna cecha diagnostyczna.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji