2024. 09. 11, Kwitajny k. Pasłęka. Las liściasty (Lp, Db, Bk, Gb), droga leśna obficie porośnięta mchem. Kilka owocników w mchach i obok masowo rosnących Melastiza sp. Największy ok. 2 cm. śr. i 4, 5 cm. wys.
Rozwarte owocniki niestety w dużej części "popłynęły", zanim przywiozłem je do domu, ale na szczęście pobrałem 3 z tych osesków, które po 24h ładnie się rozwinęły:
Zapomniałem powąchać tych większych, a z małych po rozwinięciu nie wyczułem żadnego zapachu.
Zarodniki migdałowate z wyraźną osłonką (perysporium), wymiary (mierzone bez wyrostka i perysoporium): (8, 8) 9, 3-13, 1 x 5, 0-6, 1 um, Q 1, 66-2, 38, średn. 10, 76 x 5, 45, Qav = 1, 97 (N=48)
Pierwszy raz mam pod mikroskopem czernidłaka, ale wydaje mi się, że przy tych dość charakterystycznych cechach powinien to być tytułowy, ale może też być C. narcotica - tylko ten brak zapachu?
Błażeju? :)
zdecydowanie C. semitalis
poproszę
To są pleurocystydy: D
Większość ma, ale często nie sterczą tak wyraźnie, albo (starsze owocniki) już się zaczynają zapadać.
Moje pierwsze skojarzenie też było takie - ale one muszą być ogromne :), wychodzi mi zgrubnie że nawet 200 um?
W każdym razie rozumiem, że to nie jest żadna cecha diagnostyczna.