bio-forum.pl

Phellodon confluens?

bez logowania - można przeglądać
GRej375477

od lip.2005

1. Phellodon confluens?
5.wrz.24 21:01
Grażyna Domian

18. 08. 2024 r. (Wzgórza Bukowe) - w żyznej buczynie, w pobliżu rozległego źródliska wapiennego, kilkanaście owocników:

reakcja miąższu na 40% KOH:

Po wysuszeniu owocnik zmienił barwę kapelusza, zaczął też intensywnie pachnieć podobnie do maggi:

Niestety próba oznaczenia się nie powiodła - grzybek nie wysypał zarodników, nie udało mi się też znaleźć zarodników w preparacie. Ustaliłam jedynie, że w strzępkach nie ma sprzążek:

31. 08. 2024 r. pojechałam w to miejsce ponownie. Było świeżo po nocnym deszczu (pierwszym od przynajmniej 2 tyg.) i grzybki były mocno nasiąknięte wodą:

Wysypu i tym razem nie udało mi się zrobić ale kilkanaście zarodników znalazłam: 3, 9-4, 9 x 4, 0-4, 2 µm (średnio 4, 4 x 3, 9 µm), Q: 1, 1-1, 3 (średnio 1, 1):

Podczas oznaczania korzystałam z klucza: sci.muni.cz.

Nie pasuje mi tylko jedna cecha zawarta w opisie Phellodon confluens - miąższ nie powinien zmieniać barwy pod wpływem KOH.

od wrz.2005

2. Phellodon confluens?

Wg mnie on - test z KOH powinno się robić na skrawku pod mikroskopem. Jak się potraktuje owocnik, to prawie zawsze widać zmianę. Na skrawkach te przebarwienia są bardziej jak w opisach (zresztą Nordic Macromycetes zaleca taką procedurę). Zmiana barwy bywa chwilowa, dlatego należy zrobić preparat w wodzie i dodawać KOH obserwując: D

Suszka poproszę.

od lip.2005

3. Phellodon confluens?
5.wrz.24 22:31
Grażyna Domian

Wielkie dzięki Błażeju, za tą kolejną lekcję również:-)

od paź.2020

4. Phellodon confluens?

Błażeju: cenne info - w [bf#1562530] Ph. confluens przebarwienie od KOH też było na czarno, co mi nie pasowało...

Grażynko :) - podana szerokość zarodników 4, 0-4, 2 wydaje się trochę ponadwymiarowa, ale na zdjęciach masz szerokości 3, 4, 3, 5, 3, 7... więc chyba coś się rozjechało, po poprawce powinno być OK.

od lip.2005

5. Phellodon confluens?
6.wrz.24 08:16
Grażyna Domian

Oj tak Stasiu, to błąd. Spisując wymiary z ekranu do notatnika zgubiłam "3" (wpisałam 4-4, 2), a wczoraj przepisując z notatnika dodałam do czwórki przecinek i "0", i tak błąd się utrwalił. W rzeczywistości szerokość zarodników wynosi "3, 4-4, 2". Bardzo dziękuję za czujność i zwrócenie mi na to uwagi:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji