bio-forum.pl

Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
19.mar.08 20:18
Kacper "kacper_PZqo"

Witajcie. Szukam wszędzie informacji o działaniu starca zwyczajnego. Wszędzie pisze tylko, że jest to roślina lecznicza i trująca, poniewaz zawiera alkaloidy. Ale jakie wykazuje działanie?

od lis.2006

2. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?

Co Ty Kacper kombinujesz? Zapewniam cię, że niejeden już się naciął tak jak na daturze.

od mar.2007

3. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
19.mar.08 22:12
Kacper "kacper_PZqo"

Nic nie kombinuję. Normalne pytanie, by poszerzyć wiedzę. Nie widzę w tym nic złego.

Zapewniam Cię, że nie zamierzam go pić. Nie bój się, nie zrobię sobie krzywdy. Z zawodu jestem farmaceutą, więc spokojnie :)

od cze.2010

4. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
20.mar.08 06:29
Piotr Grzegorzek

W takiej mądrej książeczce "Dikorastuszczyje, polieznyje rastienija Ukrainy" wydanej w 1983 roku w Kijowie przez Naukową Dumkę można znaleźć szereg informacji na temat starca zwyczajnego. Jako główne działanie podaje się, że napar z ziela stosowano w medycynie ludowej jako środek regulujący i wywołujący miesiączkę. Tak więc w świetle wiadomej ustawy, podobnie jak kopytnik, bylica piołun a nawet rozmaryn powinna to być roślina zakazana. Na wszelki wypadek dodaję jej wizerunek

od mar.2007

5. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
20.mar.08 10:28
Kacper "kacper_PZqo"

Roślina zakazana?

od cze.2010

6. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
20.mar.08 15:49
Piotr Grzegorzek

Skoro można jego i inne wymienione tu rośliny stosować w bezoperacyjnym przywracaniu miesiączki to chyba zrozumiałe. Jako farmaceuta powinieneś o tym wiedzieć. Wszak jest na to odpowiednia ustawa.

od mar.2007

7. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
20.mar.08 21:24
Kacper "kacper_PZqo"

Piotrze, ale decydują o tym lekarze specjaliści, a nie farmaceuci :)

od lis.2006

8. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?

Widocznie Kacerku niezbyt dokładnie śledziłeś zajęcie na studiach, bo na pierwszym roku jest botanika farmaceutyczna a na czwartym zajęcia z leku roślinnego. Coś tam chyba mówili??

od lip.2005

9. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?

Starzec zwyczajny stosowany jest na choroby wątroby i nerek, zbyt obfite miesiączkowanie, krwotoki z nosa, dermatozy - podaję za: Anioł-Kwiatkowska J. i in. 1993. Rośliny lecznicze - Atlas. wyd. Arkady.

A co do celów, o których pisze Piotr, to czytałem, że w naszej części Europy największym wzięciem cieszył się wrotycz.

od mar.2007

10. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
20.mar.08 22:56
Kacper "kacper_PZqo"

Janku - widocznie masz problemy z czytaniem, ponieważ ja nie napisałem, że byłem na studiach, tylko ze jestem farmaceutą. Tak się składa, że na zajęciach np. Farmakognozji akurat nie mielismy nic o Starcu zwyczajnym.

Co poniektórym chyba ciężko odpowiedzieć na normalne pytanie i starają się dowartościować wytykając innym jakąkolwiek niewiedzę.

EOT.

od mar.2007

11. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
20.mar.08 23:29
Kacper "kacper_PZqo"

Życzę wszystkim wesołych, zdrowych i pogodnych Świąt!

Temat uważam za zamknięty.

Dziękuję za odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie.

od sty.2007

12. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?

Skoro o wrotyczu była wzmianka, to chcę dodać, że ja kojarzę sobie tę roślinę z jej działaniem przeciwrobaczym.

Pozdrawiam i życzę wesołych Świąt.

od mar.2007

13. Starzec zwyczajny - jakie ma działanie?
21.mar.08 17:32
Kacper "kacper_PZqo"

Ja równiez Basiu :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji