Przydałyby się przybliżenia. Ten największy listkowaty to najprawdopodobniej Parmelia sulcata[grzyby.pl], szary murawkowaty, złożony z małych listeczków to jakaś Physcia[grzyby.pl], tu potrzeba przybliżenia (P. adscedens lub P. tenella jeśli są rzęski) a to żółte to może być kilka gatunków, jeśli jest to proszkowaty to może to być Candelariella xanthostigma[grzyby.pl], jeśli tworzy murawkę to może to być np. Xanthoria[grzyby.pl] candelaria[grzyby.pl], ale należy to potwierdzić poprzez naniesienie kropelki, KOH, jeśli zabarwi się na krwistoczerwono, to znaczy że to on. W przeciwnym razie może to być np Candelaria concolor[grzyby.pl]. Przy takim składzie gatunkowym możesz tam spotkać jeszcze kilka podobnych porostów.
Polecam poszukać malutkich skorupek, zlewających się z korą. Są koloru szarego i mają czarne kropki (Amandinea punctata[grzyby.pl]), a mogą się jeszcze pojawić niewielkie listkowate brunatnego koloru porosty, oraz szare podobne do tego, co znalazłeś na zdjęciu.
Typowanie gatunków ułatwiłoby znacznie podanie gatunku drzewa i chociażby regionu Polski. Pozdrawiam!
No więc tak - tę konkretną fotografie wykonałem lat temu już chyba ze trzy, podczas letnich wakacji w Karkonoszach. Dokładniej na obrzeżach Karkonoskiego Parku Narodowego w pobliżu miejscowości Jagniątków. Jeśli chodzi o drzewo - niestety, dzisiaj mogę powiedzieć jedynie tyle, ze był to gatunek liściasty i nie była to brzoza, bo to akurat bym zapamiętał. Sporo tam jest Zamieszczam fragmenty zdjęcia w powiększeniu. Mam nadzieję, że cokolwiek rozjaśnią, chociaż jest raczej kiepskiej jakości:/
Z dużą dozą prawdopodobieństwa wyłącznie po cechach makro:
1. Tarczownica bruzdkowana (Parmelia sulcata[grzyby.pl])
2. Pustułka pęcherzykowata (Hypogymnia physodes[grzyby.pl])
3. Złotorost postrzępiony (Xanthoria[grzyby.pl] candelaria[grzyby.pl])
4. Zastanawia mnie ten różowy kolor...
5. Tarczownica bruzdkowana (Parmelia sulcata[grzyby.pl])
Piszę oczywiście o porostach umieszczonych w centralnej części zdjęcia.