bio-forum.pl

Ramaria pallida?

bez logowania - można przeglądać
GRej375389

od paź.2020

1. Ramaria pallida?

2024. 08. 16, Kadyny. Buczyna z poj. sosnami, strome zbocze o wystawie SE. Ok. 10 owocników do 10 cm. wys. (tyle miały największe pobrane, pozostawione stare były większe). Zapach wyraźny korzenno-ziołowy (lubczyk?), smak łagodny, po czasie co najwyżej lekko cierpki. Różowawe tony widoczne na niektórych zdjęciach to nie przekłamanie, faktycznie takie były.

Zarodniki często z kroplą lub dwiema, wymiary (mierzone bez wyrostków) 9, 0-11, 6 (-12, 8) x 4, 6-5, 8 um, Q 1, 73-2, 36, śr. 10, 37 x 5, 14, Q 2, 02 (N=61):

Ornamentacja:

Strzępki bez sprzążek, często przewężone przy septach:

Według mnie cechy makro, habitat i mikro, które umiałem pokazać, pasują do tytułowego gatunku, ALE:

- jest jeszcze Ramaria mairei, co do której nie jestem pewien, czy to synonim (raczej tak?),

- "ale to Ramaria...";-D

od wrz.2005

2. Ramaria pallida?

tak, to ona i tak, to są synonimy

poproszę

od paź.2020

3. Ramaria pallida?

Dziękuję:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji