bio-forum.pl

Usiatkowany ?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Usiatkowany ?
16.sie.05 15:15
Paweł ("willy")

Witam

Znalazłem kilka takich grzybow typowo w debowym lesie w okolicach Włoszczowej (woj. swietokrzyskie), przy okazji zbierania browikow szlachetnych... Przypomina mi on usiatkowanego, lecz od spodu jest zolty jak zajączek.... a usiatkowane z tego co widuje sa raczej białe od spodu...

Przy okazji w tym samym lesie znalazlem wlasnie chyba usiatkowanego, ale tez nie jestem pewny wiec zamieszczam zdjecia....

tutaj razem z borowikiem szlachetnym :)

Było tez kilka ladnych okazow szlachetnego...:

I ladne piaskowce...

od wrz.2004

2. Usiatkowany ?

Pierwszy grzybek to może być Leccinum cropodium. Nie jestem pewien.

Domniemany usiatkowany rósł pod dębem?

od lip.2004

3. Usiatkowany ?

Hej

pierwszy to napewno koźlarz bruzdkowany, one rosną min pod dębami, widać już charakterystyczne początki spękania na brzegach kapelusza,

grzyby.pl

a powiedz jak zachowują się piaskowce przy marynowaniu - ciemnieją, jaśnieją?

4. Usiatkowany ?
16.sie.05 15:37
Paweł ("willy")

domniemany usiatkowany rosl pod debem.... las typowo debowy, zadnej roslinnosci... na glebie jedynie liscie...

hmmm marynowany chyba nie zostal... poszedl do zamrazalnika :)

Ale noga z piaskowca (uwazana za twarda i nie zadobra) poszla na blache i byla dosc smaczna :)

glowki jak mowilem zamrozone... z prawdziwkami na zime :) - pojda na sos do obiadku :)

(wiadomość edytowana przez willy 16. Sierpnia. 2005)

od kwi.2001

5. Usiatkowany ?
16.sie.05 17:43
Marek Snowarski "admin"

Gratulacje z okazji znalezienia Leccinum crocipodium - to rzadki gatunek.

Co do borowika usiatkowanego - to nie sądzę aby to był on choć po fotografii pewności nie ma.

Usiaktowany w porównaniu do zwykłego ma zamszowaty w dotyku kapelusz (końcowe odniki strzępek w skórce kapelusza są nieco dłuższe) i wizualnie też jest aksamitno-matowy.

To najoczywistsza i najsilniejsza cecha różnicująca te dwa gatunki.

Co do rurek to jedynie początkowo są białe u prawdziwków, potem u jednego i u drugiego robią się żółte i oliwkowo-żółte.

6. Usiatkowany ?
16.sie.05 18:21
Paweł ("willy")

Dziekuje :)

Hmmm z tym usiatkowanym bylo tak, ze znalazłem 3 sztuki najpierw 2 male jak na zdjeciu i jeden troszke wiekszy....

Ten wiekszy jednak (po sbrubowaniu kawaleczka na surowo) okazal sie o dziwo goryczakiem:>... gorzki jak cholera... w tym terenie goryczaki raczej nie wystepuja dlatego sie zdzwilem.... idac dalej sprobowalem te male lecz gorzkie nie były... dlatego w atlasie grzebiac pomyslalem ze to usiatkowany... ale moge sie mylic... bo nigdy wczesniej takich nie zbieralem...

od wrz.2004

7. Usiatkowany ?

Młode goryczaki silnie różowieją na przekroju, wiem, bo ostatnio skosiłem całą rodzinkę maluchów razem z okazałym borowikiem - ciemno już było, więc wychlastałem wszystko co tam rosło;-)

Przynoszę do domu, patrzę - dziwne jakieś...

Próba smakowa wszystko wyjaśniła...

8. Usiatkowany ?
16.sie.05 18:43
Paweł ("willy")

wlasnie rodzice dzwonili, ze zaczely sie podgrzybki w okolicach Wloszczowej, maja kolo 50 sztuk, same malutkie...

od wrz.2010

9. Usiatkowany ?

Trafiłam w niedzielę na wysyp (chyba z czyjegoś koszyka;-)) goryczaków. Wyrosło też kilka nowych.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji