bio-forum.pl

Artomyces na sośnie

bez logowania - można przeglądać
GRej375373 GRej375374

od lip.2005

1. Artomyces na sośnie
11.sie.24 20:17
Grażyna Domian

11. 08. 2024 r. - Puszcza Wkrzańska, w borze sosnowym z podrostem dębowym, na podstawie pnia obumarłej sosny:

Zarodniki: 3, 6-4, 6 x 2, 7-3, 5 µm (średnio 4, 0 x 3, 0 µm), Q: 1, 2-1, 4 (średnio 1, 3):

Czy to może być Artomyces microsporus?

od wrz.2005

2. Artomyces na sośnie

A. pyxidatus z tak krótkimi zarodnikami nie widziałem, więc wielce prawdopodobne.

Suszka poproszę (może też Tomek będzie chciał).

od lip.2005

3. Artomyces na sośnie
11.sie.24 21:41
Grażyna Domian

Bardzo dziękuję Błażeju:-) Suszka oczywiście dostaniesz a jak Tomek będzie też chciał, to suszka podzielę.

Czy to oznaczenie jest na tyle prawdopodobne żeby je uwidocznić w GREJ, czy jeszcze poczekać?

od paź.2019

4. Artomyces na sośnie
12.sie.24 09:13
Tomasz Sobczak "JADF88"

Już skończyliśmy zbieranie okazów, mam też potwierdzone molekularnie A. microsporus z tamtej okolicy :) Artykuł ukaże się jak go napiszę: D Ogólnie wydaje się to być dość szeroko rozpowszechniony gatunek, z obecnym zasięgiem od Niemiec do Japonii i od Bałkanów do Norwegii, a kombinacja cech: występowanie na sosnach (dwuigielnych? mam notowania z P. sylvestris i P. densifolia i jedno wątpliwe z P. nigra) i bardzo zbite owocniki wydaje się być wystarczająca do oznaczania po cechach makromorfologicznych. Jak popatrzeć dokładniej to różnią się też trochę kształtem gałązek i ilością rozgałęzień. Czekam jeszcze na odpowiedź ze Szwecji co do okazów znajdowanych na świerku.

od wrz.2005

5. Artomyces na sośnie

Czy któreś z tych ode mnie okazały się A. microsporus?

od paź.2019

6. Artomyces na sośnie
12.sie.24 22:42
Tomasz Sobczak "JADF88"

Od ciebie wszystko wyszło jako pyxidatus, z najczystszymi sekwencjami z całej bazy, poza jednym, ale tam mikroskopowo potwierdziłem.

od wrz.2005

7. Artomyces na sośnie

Uff, czyli dobrze oznaczyłem: D

Jakbyś potrzebował kolejne, to wreszcie uporządkowałem do końca zielnik i są dostępne od ręki - bez szukania (jakby ktoś się zastanawiał, czemu mniej oznaczałem w ostatnim czasie to poniżej jest odpowiedź - trzeba to było w końcu dokończyć...).

od mar.2022

8. Artomyces na sośnie
13.sie.24 10:31
Marian Sęktas "MS"

Błysk. Gratulacje

od gru.2003

9. Artomyces na sośnie

Piękny suszkozbiór :)

od paź.2006

10. Artomyces na sośnie
13.sie.24 11:36
Anna Hreczka "AHa"

O rany;-) Dobrze, że jeszcze trochę przestrzeni zostało:-)

od wrz.2020

11. Artomyces na sośnie
13.sie.24 16:42
Tomasz Sobczak "jadf"

Imponujące zbiory Błażeju :) U mnie to są póki co 2 kartony luzem leżących woreczków z karteczkami. Pamiętam, że miałem coś Tobie przekazać, mam na biurku którąś Conocybe z instytutu, podpisaną "dla Błażeja", reszta pewnie gdzieś leży.

od lip.2005

12. Artomyces na sośnie
13.sie.24 17:54
Grażyna Domian

Już chyba to kiedyś mówiłam - pełen podziw Błażeju!:-)

od sie.2006

13. Artomyces na sośnie
13.sie.24 19:48
Robert Kozak "bobson"

Jestem pod wrażeniem. Masa roboty. Super :)

od paź.2009

14. Artomyces na sośnie

Czapki z głów Panie i Panowie:-)

od cze.2017

15. Artomyces na sośnie

Piękny zbiór!:-)

od maj.2009

16. Artomyces na sośnie

Miejmy nadzieję, że potomni docenią Twój trud, u nas masz WIELKI SZACUN!

PS: nie tylko za to: D

od maj.2019

17. Artomyces na sośnie

PODZIW. Mirek ma 100% racji. Wielka praca i zasługi dla bio-forum, nauki i zgłszających :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji