bio-forum.pl

Exobasidia karstenii i inne

bez logowania - można przeglądać
GRej375333 GRej375334

od mar.2022

1. Exobasidia karstenii i inne
22.lip.24 18:03
Marian Sęktas "MS"

22. 07. 2024 Wierzbiny, torfowisko wysokie. Powrzechnie na wielu Andromeda polifolia prawdopodobnie E. kartenii. Rozumiem, że jest jeszcze poszukiwna, ale ma być z białym nalotem na spodzie liści, czy taka ze zdjęcia jest ok?

Ponadto mam płaskosza z Arctostaphylos uva-ursi (mam nadzieję :) Czy to ten pospolity E. vaccinii, czy zebrać go i wysłać jako że z chronionej i rzadkiej?

Mam płaskosza pędowego z borówki brusznicy (V. vitis-idea). Czyli to może być E. juelianum

Wątek zamykam E. vaccinii, ale ten akurat nie jest GREJowy

od wrz.2004

2. Exobasidia karstenii i inne

Na Andromeda polifolia - Exobasidium sundstroemii (są zielonkawe przebarwienia na zainfekowanych liściach, liście zainfekowane przez Exobasidium karstenii są całe fioletowe bez zielonych przebarwień)

Na Arctostaphylos uva-ursi - mógłby być Exobasidium sydowianum ale może być też inny pasożyt (nie Exobasidium), zdjęcia spodu liści by się przydały

Na Vaccinium vitis-idaea - Exobasidium vaccinii, forma atakująca pędy oraz liście, ten gatunek tak ma (niejedni nabierali się że to jest Exobasidium juelianum;-)

Na przedostatnim zdjęciu jako bonus - infekcja Cladosporium exobasidii na Exobasidium vaccinii

PS. Lubię Exobasidia:-)

od mar.2022

3. Exobasidia karstenii i inne
24.lip.24 17:27
Marian Sęktas "MS"

Przyznasz że to dość rzadki rodzaj miłości :)

Teraz pada, ale jest pełne spektrum kolorów (i Exovasidium) na Andromeda na tym trfowisku. Porobię zdjęcia i przedstawię je (i zabezpiecze lodyżki)

od wrz.2005

4. Exobasidia karstenii i inne

Ja się na przykład nabrałem, tym bardziej że ikonografia w niektórych opracowaniach kłamie: D

od wrz.2004

5. Exobasidia karstenii i inne

To prawda w necie też te gatunki na Andromeda polifolia i Vaccinium vitis-idaea mają błędną ikonografię. Myśmy z kolegą opracowali molekularnie różne Exobasidia (niepublikowane jeszcze) i mam ogląd na te gatunki, choć różnice są trudne do opisania;

od wrz.2005

6. Exobasidia karstenii i inne

Marcinie, a widziałeś w Polsce jakieś Exobasidium na Rhododendron luteum, catawbiense, maximum lub cumberlandense?

od mar.2022

7. Exobasidia karstenii i inne
25.lip.24 16:41
Marian Sęktas "MS"

1. Na Arctostaphylos uva-ursi

wierzch

spód

2. Na modrzewnicy

A) zielono-różowe (sundstroemi?)

B) fioletowa (karstenii?)

Porównanie s. (po lewej) do k. (po prawej)

Niestety zgubił mi się "pośredni" okaz, koloru czerwonego. Jak trzeba będzie, dozbieram

od wrz.2004

8. Exobasidia karstenii i inne

Na Arctostaphylos - nie Exobasidium

Na Andromeda - dobrze typujesz gatunki

Przyślij suszki jak możesz.

Błażej

Na Rhododendron luteum były podawane z Woli Żarczyckiej Exobasidium horvathianum i Exobasidium dubium, w 1909 roku przez Raciborskiego. Exobasidium dubium był stamtąd opisany jako nowy dla nauki. Nadal tam występuje (przynajmniej jak odwiedziłem stanowisko gdzieś na początku tego wieku), E. horvathianum nie widziałem.

Na pozostałych Rhododendronach nie widziałem żadnego Exobasidium.

od wrz.2005

9. Exobasidia karstenii i inne

Ponieważ Exobasidium formalnie "łapie się" do GRej, to podziel proszę kolekcje i wyślij także część do mnie: D

Marcinie - zerknę w takim razie na stanowisko w zachodniej PL - może na tych kilkunastu ha różaneczników coś rośnie: D

od mar.2022

10. Exobasidia karstenii i inne
25.lip.24 19:20
Marian Sęktas "MS"

Miałem taki zamiar :) Dziękuję za analizę

od wrz.2004

11. Exobasidia karstenii i inne

A jakie to stanowisko?

od wrz.2005

12. Exobasidia karstenii i inne

Okolice Milicza - lasy wokół XIX w. szkółki niemieckiej - rozpełzło się po całym lesie, najliczniej R. luteum (kilka tysięcy krzewów, jak nie więcej).

od wrz.2004

13. Exobasidia karstenii i inne

Na Exobasidium karstenii chyba są przebarwienia powodowane przez Cladosporium - możesz sprawdzić i mi przesłać w miarę szybko te zainfekowane fragmenty?

Zbierałem go już w pd. Polsce i wygląda że to nowy dla nauki Cladosporium, inny niż Cladosporium exobasidii z Exobasidium vitis-idaea

od wrz.2004

14. Exobasidia karstenii i inne

Nie wiadomo czy na nienaturalnych stanowiskach Rhodododendron luteum jest Exobasidium - mam hipotezę, że jednak tylko na naturalnych, a te pozostałe Rhododendra chyba nie są infekowane przez specyficzny Exobasidium - ale jak kiedyś bym tam był to będę patrzał;-)

od wrz.2005

15. Exobasidia karstenii i inne

Z tego co pamiętam, to naturalność stanowiska w Kołaczni też nie jest pewna

od wrz.2004

16. Exobasidia karstenii i inne

były takie sugestie ale chyba badań genetycznych nie robiono, które mogłyby sporo wyjaśnić.

od mar.2022

17. Exobasidia karstenii i inne
26.lip.24 11:07
Marian Sęktas "MS"

Najszybciej w poniedziałek mogę wysłać

od wrz.2004

18. Exobasidia karstenii i inne

Może być - chcę zrobić kulturę a Cladosporium jest raczej żywotne

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji