bio-forum.pl

2024-07-13 Jeziorzany - wzgórze Kuściel

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2024-07-13 Jeziorzany - wzgórze Kuściel
20.lip.24 20:03
Piotr Grzegorzek

Kolejnym punktem naszej wycieczki było tytułowe wzgórze. Znajduje się ono w widłach dróg do Ściejowic oraz Liszek, na północ od tutejszej zabudowy i kościoła. Na początku zatrzymaliśmy się pod jesionem - Fraxinus excelsior przy drodze prowadzącej do zachodniej części wsi.

Idąc do celu minęliśmy kapliczkę w środku ronda.

W ogrodzie po prawej stronie drogi do kościoła wyrasta topola - Populus ×canescens.

W tym momencie zdecydowaliśmy się że do nowego punktu startu dobrze będzie pojechać samochodem. Zaparkowaliśmy w lesie przy drodze do Ściejowic. Zerkamy na wzgórze.

Zauważamy nawłocie - Solidago canadensis.

Natrafiamy na ścieżkę prowadzącą przez las na wzgórze. Dominuje robinia - Robinia pseudoacacia.

Mijamy marchew - Daucus carota.

Idziemy dalej.

Mijamy gruszę - Pyrus pyraster porażoną przez nagoć - Gymnosporangium sabinae.

Jesteśmy w mozaice zbiorowisk muraw i czyżni.

W drodze na szczyt zerkamy na południe.

W zaroślach mijamy czeremchy - Padus serotina oraz nawłoć - Solidago ×snarskisii.

Osiągnęliśmy szczyt Kuściela.

Zerkamy na południe. Kominy pośrodku kadru to Skawina.

od cze.2010

2. 2024-07-13 Jeziorzany - wzgórze Kuściel
20.lip.24 20:35
Piotr Grzegorzek

Blisko szczytu trafiła się jabłoń - Malus domestica.

Są chabry - Centaurea stoebe.

Zerkamy na wschód. W oddali majaczą Bielany. Zielone wzgórze z prawej to Grodzisko w Tyńcu.

Oto mój pierwszy live z paziem żeglarkiem. Motyl siedzi na tarninie - Prunus spinosa.

Są chabry - Centaurea stoebe.

Spoglądamy na południe i murawę na szczycie.

Tę błonkówkę z macierzanki oznaczyłem jako nazanka bialouska. Jednakże coś mi nie pasowało. W dniu 23lipca 2024 obejrzałem jeszcze raz i okazało się, że to przedstawicielka os z rodziny grzebaczowatych - wytrzeszczka tarczówkowa

Macierzanki - Thymus nie oznaczam.

Jest chaber.

Oto trzy ujęcia tego samego osobnika pazia żeglarza. Jest on bardzo sterany życiem.

Ponownie zerkamy na południe a następnie na wschód.

Mijamy zdziczałe jabłonie - Malus domestica.

Pokonujemy stromiznę.

Opuszczamy wzgórze.

Według innych źródeł internetowych obszar wzgórza to część wsi Ściejowice.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji