bio-forum.pl

Mykoryza, mikoryza - na czym polega?, oferty handlowe

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Mykoryza, mikoryza - na czym polega?, oferty handlowe

W sieci jest dostępna ogromna gama szczepionek mykoryzowych.

Można spotkać szczepinki (grzybnię???) w postaci płynu, żelu, proszku czy granulatu.

Teoretycznie raczej chyba wiem na czym polega mikoryza ektotroficzna (zewnętrzna), mikoryza endotroficzna (wewnętrzna) i ektendomikoryza (mieszana).

W tych szczepionkach są strzępki, zarodniki, żywe grzyby mikorytyczne (czyli?) Właściwie co???

Stosował ktoś takie handlowe szczepionki, ma wiarygodne i sprawdzone oceny i spostrzeżenia?

Np. sadząc lub siejąc sosnę w ogródku mogę zaryzykować pobranie ziemi/ściółki z naturalnego środowiska i zaaplikować ją w okolice korzeni mojego drzewka lub wysiać w niej nasiona. Spektrum "zainstalowanych" grzybów będzie oczywiście zupełnie niekontrolowane.

Np. uprawiając pomidory powinienem zaaplikować jakąś szczepionkę do pomidorów, roślin zielnych, uniwersalną?

Trochę tego wszystkiego nie ogarniam:- (

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji