bio-forum.pl

Kopytnik pospolity

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Kopytnik pospolity
9.mar.08 23:55
Kacper "kacper_PZqo"

Już "kwitnie" o pieprznym, ostrym zapachu kopytnik pospolity.

od sty.2007

2. Kopytnik pospolity

Kopytnik pospolity jest rośliną zimozieloną o ładnych, dekoracyjnych lisciach, a niepozorne kwiatki, wyrastające tuż przy ziemi są najczęściej schowane pod liśćmi. Dostrzegłeś już kwiatki?

od mar.2007

3. Kopytnik pospolity
10.mar.08 23:54
Kacper "kacper_PZqo"

Tak, przy wielu z nich. Jakby ktoś nie wiedział, kwiatki wyglądają jak otwarte paszcze. Wiele z nich dopiero wypuści kwiatki, ale były już takie, które miały ładnie rozwinięte kwiatostany.

Jest tylko jeden problem. Zapomniałem cyknąć fotki kwiatostanom...

od kwi.2007

4. Kopytnik pospolity

Zdjęcie z zeszłej wiosny

od gru.2006

5. Kopytnik pospolity

Pewnie mają kwiaty przy samej ziemi, żeby ślimakom było łatwo dojść.

od mar.2007

6. Kopytnik pospolity
12.mar.08 21:26
Kacper "kacper_PZqo"

No, roślina jak by nie było wznosi raczej tylko liście. Kwiat znajduje się poniżej, ale można go dostrzec. Uwypukla się z otoczki w kształcie małych zielonych listeczków jasnej barwy.

od maj.2007

7. Kopytnik pospolity

W myśl zasady: kto pyta nie błądzi. Krzysztofie i Kacprze, czy również w przypadku kwiatów wąkroty zwyczajnej, są one zapylane przez ślimaki? Bardzo mi zależy na tej odpowiedzi.

od maj.2006

8. Kopytnik pospolity

Roman, z tymi ślimakami to podobno bujda.

od sty.2008

9. Kopytnik pospolity
12.mar.08 22:29
Staszek K. "stku"

Szczerze mówiąc nie wiem, jak to z tym zapylaniem tej rośliny przez ślimaki, gdyż czytałem że zapach kopytnika ślimaki odstrasza...

Czytałem o takim zapylaniu w przypadku Chrysosplenium (i to też z dużym znakiem zapytania).

Natomiast w przypadku naszego Asarum czytałem o zapylaniu przez mrówki bądź muchówki. Nasiona mają elajosom więc na pewno są przez mrówki ale jak to jest z zapylaniem?

W przypadku Asarum caudatum z Kalifornii czytałem o zapylaniu przez muchówki, składające jaja na grzybach. Chociaż również ta hipoteza jest podważana

links.jstor.org

Facetka w powyższym artykule, stwierdza że faktycznie że znajdowała w kwiatach larwy i jaja tych much, ale nie zgadza się z hipotezą, że muchówki te zapylają kwiaty kopytnika. Twierdzi, że dominującym sposobem zapylenia jest autogamia czyli samozapylenie.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji